Janković ide u savez sa Vukom i Dverima

Autor:

Vesti

18.08.2017

05:30 >> 19:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lider PSG mesecima dogovarao saradnju sa Jeremićem, koji će ga i finansijski podržati u trci za gradonačelnika, tvrde demokrate.

RepublikaFoto: Tanjug
Janković otkačio DS, ide u novu koaliciju

Saša Janković otkačio je Dragana Šutanovca i Demokratsku stranku jer želi da napravi koaliciju sa Vukom Jeremićem i Dverima Boška Obradovića.

Kako tvrde izvori Srpskog telegrafa iz DS, Janković već duže vreme pregovara s dvojicom predsedničkih kandidata.

- Imali su već nekoliko sastanka. Janković se s Jeremićem mesecima sastajao krišom, u vreme dok je cvetala ljubav sa DS. Sve su se dogovorili. Jankoviću treba stranačka infrastruktura i novac za kampanju. DS ima infrastrukturu, ali nema novac. Sada je rešenje za svoje probleme našao u dilu sa Vukom i Dverima - navode sagovornici Srpskog telegrafa.

ZAJEDNIČKI INTERES

Naš sagovornik tvrdi da su Janković i Jeremić lako našli zajednički interes.

- Jeremić će podržati bivšeg ombudsmana kao kandidata za gradonačelnika, a pomoći će i finansijski. To je priča koja je upalila kod Jankovića, koji sada računa na Dveri, koje su bile neprihvatljive demokratama. Zato Obradović svom snagom napada Šutanovca poslednjih dana - veruju u taboru demokrata.

Branko Ružić, ministar i funkcioner SPS-a

Nije neočekivano razilaženje DS i PSG. Nije naš posao da se brinemo za monolitnost opozicionog delovanja. Svoje razlike pokazali smo u predsedničkoj kampanji

Povod za raskid koalicije koja je udruženim snagama izašla pred građane na predsedničke izbore bile je izjava lidera demokrata da učestvuje u razgovorima o promeni Ustava. Međutim, Janković kaže da je odluku u razlazu doneo i pre nego što je Šutanovac obelodanio ovu odluku - Pokret slobodnih građana odluku je doneo dan ranije.

Funkcioner Demokratske stranke Sreto Malinović priznaje da je neprijatno iznenađen odlukom PSG o prekidu saradnje.

- Neprijatno sam iznenađen i zatečen odlukom PSG. Posebno zato što je razlog koji se navodi više nego banalan, a činjenica je da je promena Ustava uslov za ulazak u EU, čemu svi težimo - rekao je Malinović, general u penziji.

Poslanik demokrata Radoslav Milojičić Kena da je iznenađen Jankovićevim obrazloženjem.

- Začuđeni smo da je naš predlog za uspostavljanje nezavisnog pravosuđa naišao na ovakvu reakciju. To je predlog koji nimalo ne odgovara Vučiću, ali mu razjedinjena opozicija svakako odgovara - poručio je Milojičić.

ČEKA IH LOŠ REZULTAT

Politički analitičar Vladimir Goati prognozira da će PSG bez DS imati slabiji rezultat u Beogradu.

- Odluka PSG je još jedan pucanj u vlastitu nogu opozicije. Vredi li sukob oko odnosa prema pojedincu slabijeg rezultata demokratskih snaga na narednim izborima? Odgovor je - ne vredi - smatra Goati.

On je naveo da "apriori neprijateljstvo prema Vučiću ne doprinosu stabilizaciji i eventualnom ujedinjenju opozicije, naročito zato što je lider SNS na predsedničkim izborima, koje su relevantni činioci priznali kao demokratske, odneo ubedljivu pobedu".

- Šteta je i to što DS sa svojom infrastrukturom ne bi podržao trenutno bolje kotirani PSG. Šteta je što je do ove vrste nesporazuma došlo uoči izbora - naveo je Goati ocenjujući da ovakvi potezi ne koriste Jeremiću niti ostalim opozicionim strankama.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading