Svetski mediji o neraskidivoj vezi Srba i Rusa: Putina u Srbiji obožavaju, ima svoje selo, rakiju, kafiće, a sada mu grade i crkvu!

Autor: Republika

Vesti

17.01.2019

13:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

- Ruski predsednik Vladimir Putin već ima selo, voštanu figuru, šljivovicu i nekoliko kafića nazvanih po njemu u Srbiji. Sada dobija crkvu - tako o odnosima ruskog i srpskog naroda pišu ovih dana svetski mediji.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Putinova crkva u Banstolu

Crkva u ovom malom selu u severozapadnoj Srbiji još uvek su u izgradnji, ali je već nazvana "Putinova crkva". Meštani kažu da je struktura u nastajanju označena kao znak divljenja Putinu i višestoletnim bratskim vezama između dva naroda koji dijele zajedničke slavenske korene i pravoslavnu hršćansku religiju.

Pošto je Putin odlučio da poseti Srbiju, stanovnici Banstola sa nestrpljenjem očekuju reč o tome da li bi mogao da dođe da vidi crkvu, kao što su neki lokalni mediji predložili.

- Ova crkva je dobila nezvanično ime Putinove crkve jer je Putin simbol nove, uspravne Rusije, Rusije u koju su Srbi ponovo počeli da veruju - rekao je lokalni inicijator projekta, Branko Simonović.

Simonović je rekao da je crkva namerno dizajnirana u ruskom stilu - tradicionalne srpske crkve imaju različite kupole i kule - da bi pokazale da su Srbi "uvek gledali u Rusiju zbog podrške, upravo zbog religije".

Istorijski bliske veze između Rusije i Srbije nedavno su vidno oživele nakon što je Putin pojačao napore na obnovi uticaja Moskve u bivšim komunističkim zemljama istočne Evrope.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Putin u Srbiji

Srbija se pokazala kao verni saveznik Rusije, čak i kada zemlja formalno traži članstvo u Evropskoj uniji. Beograd je odbio da se pridruži zapadnim sankcijama protiv Rusije zbog Ukrajine i obećao da će ostati izvan NATO-a.

Analitičari kažu da su jake veze između srpske i ruske crkve odigrale važnu ulogu u obnovi ruskog uticaja među Srbima nakon što je istorijski savez propao za vreme postojanja Jugoslavije čiji se komunistički vođa Josip Broz Tito okrenuo od Sovjetskog Saveza kako bi potaknuo bliske veze sa zapad.

Danas, košulje sa Putinovim imidžom prodaju ulični prodavci i otvoreno pro-ruski ministri sede u srpskoj vladi. Istraživanja pokazuju da većina Srba smatra da je Rusija najveći saveznik i finansijski donator njihove zemlje uprkos mnogo većoj zapadnoj ekonomskoj i drugoj pomoći toj balkanskoj zemlji.

Putinova popularnost je uglavnom zbog toga što Kremlj podržava Srbiju u odbijanju nezavisnosti za bivšu srpsku pokrajinu Kosovo, koju srpska crkva smatra svojim rodnim mestom i gde se nalaze stotine njenih srednjovekovnih manastira i crkava.

Nasuprot tome, većina zapadnih zemalja priznala je proglašenje nezavisnosti Kosova za 2008. godinu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (7)

Loading
Gospodja Ministarka

17.01.2019 13:33

Putin je u nasem narodu vec kanonizovan u prosvetitelja, za zivota.

Stefan

17.01.2019 13:36

Kao zastitniku nasih interesa u svetu, posvetiti mu crkvu je izuzetno lepa i vazna vest, jer se Putin bori za opstanak svoje pravoslavne brace.

maki

17.01.2019 13:37

Danas je veliki dan za Srbiju! Susret dva predsednika bice u znaku potpisivanja bilateralnih sporazuma, i razgovora u vezi ruskih investicija u Srbiju! Svi su ponosni na predsednika Vučića, na prijateljstvo Srbije i Rusije!

Katarina

17.01.2019 13:44

Srpsko i rusko prijateljstvo je neraskidivo. Nema većeg prijateljstva od onog izmedju Vučića i Putina.