(FOTO+VIDEO) Putin završio posetu Beogradu i poručio građanima: Hvala na prijateljstvu!

Autor:

Vesti

17.01.2019

10:25 >> 19:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Rusije Vladimir Putin bio je danas u Beogradu gde je posetio groblje oslobodiocima, Palatu Srbija, a na kraju zapalio sveću u Hramu Svetog Save, gde ga je dočekalo oko 120.000 građana. Pogledajte na našem blogu kako je sve to izgledalo iz minuta u minut...

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Pozdravio 120.000 građana: Vladimir Putin

19.31 - Putin: Hvala na prijateljstvu!

Ruski predsednik obratio se građanima ispred Hrama na srpskom jeziku.

- Hvala na prijateljstvu - rekao je on.

Iako se u medijima spekulisalo da će ruski lider održati govor ispred Hrama Svetog Save, on je okupljenim građanima, kojih je bilo oko 120.000, samo ukratko izrazio zahvalnost na prijateljstvu dveju zemalja.

 

19.27 - Putin, Vučić i patrijarh sastavljaju mozaik u Hramu 
19.09 - Predsednici pale sveće u kripti Hrama

19.04 - Vladimir Putin stigao kod Hrama, dočekao ga patrijarh srpski Irinej

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je večeras ispred Hrama Svetog Save na Vračaru, zajedno sa patrijarhom Irinejom, uz zvuke zvona sa hrama, predsednika Rusije Vladimira Putina

18.57 - Vučić stigao kod Hrama Svetog Save

18.25 - MUP: Kod Hrama između 120.000 i 125.000 građana

- Prema procenama policije na ulicama u blizini Hrama Svetog Save, kao i na samom platou, trenutno se nalazi između 120.000 i 125.000 građana - rekao je načelnik Policijske uprave za Grad Beograd Milan Stanić.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
17.11 - "Nužno poštovati dogovore na Kosovu"

Na pitanje o rešenju kosovskog pitanja, Putin je poručio da je nužno da se poštuju dogovori i međunarodni sporazumi:

- Nema Zajednice srpskih opština. Gde su srpski policajci i graničari koje predviđa Rezolucija 1244. Mora se više poštovati međunarodno pravo da bi se došlo do pravednog rešenja - rekao je ruski predsednik.

17.03 - Putin: Očekujem sporazum o Evroazijskoj uniji do kraja godine!

16.55 - Vučić: Orden posvećujem ocu

- Ovu nagradu želeo bih da posvetim ocu i porodici Vučić iz malog sela Čipuljić iz kojeg su stanovnici uvek voleli Rusiju. Ovo je ogromna čast, zahvalio bih se narodu Srbije koji je podržao politiku nezavisne i slobodne Srbije, politiku ne lakih, već ozbiljnih i odgovornih koraka. Posebno mojoj deci koja su mnogo toga izdržala i uvek bila uz svog oca, posebno zagrljaj i ljubav šaljem Danilu i Milici i veliko srce za malog Vukana - kazao je srpski predsednik na kraju na srpskom jeziku. 

16.44 - Vučić otkriva: Rusija će donirati još pet miliona evra za Hram Svetog Save
16.36 - Vučić: Veliki broj sporazuma iz gotovo svih sfera života

Nakon dodele ordena, počela je konferencija za medije dvojice predsednika.

Vučić je rekao da mu je izuzetna čast što je imao priliku da ugosti Putina kao dokazanog i iskrenog prijatelja Srbije.

- Veoma smo zadovoljni napretkom saradnje u svim oblastima. Danas smo u dve faze potpisali veliki broj sporazuma iz gotovo svih sfera života dve zemlje. Naši ekonomski odnosi su sve bolji. Dugo smo razgovarali danas o svim poslovima koji su pred nama - rekao je Vučić.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ

- Srbija u energetici gotovo potpuno zavisi od Rusije. Postigli smo sporazum o povećanju kapaciteta skladišta gasa. To znači dodatnu industrijalizaciju naše zemlje. Takođe smo razgovarali o infrastrukturnom zajedničkom delovanju, posebno o železnicama, jer smatramo da će one biti ključni vid transporta u budućnosti. Veliki su planovi pred nama, veliki ugovori, o održavanju same železnice, a ako sve to ispunimo siguran sam da će železnice postati jedan od najunosnijih vidova sarobraćaja. Ti ugovori su vredni oko 230 miliona evra - rekao je predsednik Srbije.

16.32 -  Dodela odlikovanja Vučiću

- Iskreno mi je drago što uručujem predsedniku Srbije visoki orden Rusije, orden Aleksandra Nevskog - rekao je predsednik Putin.

On je podsetio da se Aleksandar Nevski posebno poštuje u Rusiji i da su ovo odlikovanje ranije poneli i istaknuti Srbi kao što je Miloš Obrenović, premijer Nikola Pašić.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
- Na početni spisak nosilaca ordena Aleksandra Nevskog sada će biti zasluženo upisano i vaše ime. U mnogome zahvaljujući vama srusko-srpska saradnja se ravija u svim pravcima. Visoko cenimo vaš principijelni stav - rekao je Putin i Vučiću uručio orden.

16.20 - Ceremonija razmene potpisanih dokumenata

Prvi je plan konsultacija između ministarstava spoljnih poslova koji su potpisali ministri Lavrov i Dačić.

Aleksej Lihačov i Nenad popović potpisali su sporazum između Rosatoma i Srbije o korišćenju nuklearne energije u mirne svrhe.

Maksim Topolin i Zoran Đorđević, ministri rada dve zemlje , razmenjuju potpisane sporazume između dva ministarstva.

Razmenjuje se i memorandum o razvoju digitalnih tehnologija.

Šef Roskosmosa Dmitrij Rogozin i Nenad Popović razmenjuju memorandum o saradnji u korišćenju kosmičkog prostora u mirnodopske svrhe.

Oleg Belozjorov iiz Ruskih đeleznica i Zorana Mihajlović razmenjuju popisane memorandume o razumevanju o proširenju saradnje.

Arkadij Dvorkovič iz Fonda Skolkovo sa ministrom Popovićem razmenjuje popisani memorandum o saradnji.

Dmitrij Peskov, specijalni predstanvik ruskog predsednika o za digitalnu tehnologiju i Nenad Popović razmenjuju potpisani memorandum o saradnji.

15.55 - Putin: Raduje me saradnja u tehnologiji

Počeo zajednički sastanak Vladimira Putina, Aleksandra Vučića i ruske i srpske delegacije.

RepublikaFoto: facebook.com/Sputnik Srbija

Vučić se zahvalio Putinu za podršku koju daje očuvanju teritorijlanog integriteta Srbije.

On je naveo da je sradanja danas drugačija, odnosno obimnija i sveobuvatnija nego ranije, a tiče se dobrog razumevanja u svim ključnim oblastima. 

Srpski predsednik je rekao da su Rusija i Srbija sa reči prešle na dela naročito u oblasti energetike, vojne saradnje, infrastrukture ali i u ostalom...

- Verujemo da možemo da i dalje unapređujemo trgovinsku razmenu. Zahvalan sam ruskim predstavnicima što smo otvorili potpuno nova poglavlja – digitalizacija i korišćenje nuklerane energije u mirnodopske svrhe - rekao je Vučić.

On je poručio Rusima da u Srbiji uvek imaju iskrene prijatelje i pozvao ruske turiste da u što većem broju posećuju Srbiju.

Vladimir Putin je rekao da ga posebno raduje saradnja u tehnologiji, ali i obrazovanju i vojnoj sferi...

15.03 - Okupljanje građana koji su iz svih krajeva Srbije došli u Beograd da bi pozdravili ruskog predsednika Vladimira Putina, počelo je oko 14 časova kod Palate "Albanija", ali i na Terazijama, Trgu republike...

14.51 - Ruski fond ulaže u Srbiju 500 miliona dolara

Kiril Dmitrjev iz Ruskog fonda direktnih investicija najavio je da je ta institucija spremna da u naredne dve godine uloži 500 milona dolara.

14.39 - Putin i Vučić odlaze na sastanak u proširenom sastavu, za koji se očekuje da će trajati oko sat vremena.

14.26Putin: Hvala Srbima na toplom prijemu!

Predsednik Rusije Vladimir Putin zahvalio se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na lepim rečima tokom sastanka u Palati "Srbija".

- Zahvalio bih se svim Srbima na toplom prijemu - rekao je Putin. Posebno se osvrnuo na povećanje robne razmene dve zemlje.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ

Putin je naveo i da je Vučić dosta uradio poslednjih godina za jačanje odnosa dve zemlje.

14.20 - Počeo sastanak Putina i Vučića u Palati Srbija

- Srbija i Rusija su iskreni prijatelji, hvala vam lično, predsedniče Putine na trudu, radu, poštovanju i ljubavi za izgradnju rusko-srpskih odnosa - rekao je Vučić.

Srpski predsednik je podsetio na ekonomske uspehe u odnosima Srbije i Rusije.

- Srbija je postala pouzdan partner Ruskoj Federaciji - rekao je Vučić.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

On se zahvalio ruskom predsedniku na podršci Srbiji.

- Kada smo se upoznali pre šest godina, uglavnom smo razgovarali kako Srbija da vraća dugove, a danas Srbija nema problema s tim, plaća sve na vreme i postala je pouzdan partner Ruskoj federaciji - rekao je Vučić u uvodnom obraćanju, nakon kojeg su dva predsednika nastavili razgovore uz dve delegacije, u užem sastavu.

14.15 - Predsednici gledaju izložbu 

RepublikaFoto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Na putu do sale za sastanak ruski predsednik obišao je, u društvu svog domaćina, predsednika Vučića, izložbu "Srpsko-ruske veze u dokumentima Arhiva Srbije od 1804 do 1918". 

14.05 - Dolazak u Palatu Srbije

Ruski lider stigao ispred Palate Srbija, gde su ga dočekala crkvena zvona Hrama Svetog Simeona Mirotočivog i počasni plotuni.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ

U ruskoj delegaciji su između ostalih šef diplomatije Sergej Lavrov, ministar energetike Aleksandar Novak, šef Gasproma Aleksej Miler i drugi, a dočeku su prisustvovali premijerka Ana Brnabić i ministri srpske vlade.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Posle smotre počasnog stroja Putin se pozdravlja sa srpskim ministrima i ulazi u Palatu.

13.53 - Putinova limuzina protutnjala kroz Kneza Miloša

Predsednici napuštaju groblje i upućuju se u Palatu Srbija gde je priređen svečani doček.

Veličanstvena kolona na čelu sa sigurno najpoznatijim automobilom na svetu - limuzinom Vladimira Putina protutnjala je ulicom Kneza Miloša u Beogradu.

13.45 - Vladimir Putin i Aleksandar Vučić prema programu posete položili su vence na groblje oslobodiocima Beograda i spomeniku Crvenoarmejcu.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

13.30 - Ruska delegacija stigla u Palatu Srbija pre Vladimira Putina, a među njima je i direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin.

13.20 - Prvi tet-a-tet razgovori u Putinovoj limuzini

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je danas šefa ruske države Vladimira Putina na aerodromu, odakle su se, zajedno, Putinovim automobilom, uputili ka Beogradu, što je ostavilo mogućnost da već tokom vožnje, u četiri oka, obave prve razgovore. 

Oni će kasnije, pored zvaničnih razgovora u užem, a potom i u širem sastavu, tokom posete, imati unapred planiranih 15 minuta razgovora nasamo.

13.15 - Palata Srbija sređena za doček Vladimira Putina

13.09 Avion Vladimira Putina upravo sleteo na aerodrom u Beogradu, putinmobilom krenuo ka centru Beograda - pogledajte kako je protekao Putinov let.
12.50 - Američki mediji se pitaju: Šta će Vučić tražiti od Putina u vezi s Kosovom?
12:45 - Tri miga 29 su upravo dočekala avion predsednika Putina koji je ušao u vazdušni prostor Srbije. Migovi ga prate u formaciji dijamant
12.40 - Putinova poseta Srbiji proglašena za jedan od 4 ključna događaja ove nedelje
12.36 - Na Aerodrom "Nikola Tesla" stigli su ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin i srpski ambasador u Rusiji Slavenko Terzić.
12.26 - Deo ruske delegacije stigao je na Groblje oslobodilaca Beograda

12.30 - Crveni tepih ispred Palate Srbija

12.13 - Potpisan ugovor o saradnji u sektoru elektroenergetike

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i generalni direktor ruske državne kompanije "Ros seti" Pavel Livinski potpisali su danas Memorandum o srpsko-ruskoj saradnji o razvoju inovacija u sektoru elektroenergetike. 

12.10 - Francuski mediji o Putinovoj poseti BeograduTopli beogradski doček neće sakriti nedavne "neuspehe" Rusije.

11.41 - Beograd pust

Posle ulica oko Hrama Svetog Save, koje su zatvorene još od jutarnjih sati, polako počinje blokada i svih saobraćajnica oko Ruzveltove ulice koja vodi do Groblja oslobodilaca Beograda, prve tačke tokom posete ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu, više o blokadi ulica pročitajte OVDE

11.23 - Proba počasnih plotuna ispred Palate Srbija:

 

 

 

11.15 - Prvi iz flote aviona predsednika Putina sleteo je na pistu

Prvi iz flote aviona predsednika Putina sleteo je na pistu beogradskog aerodroma u 11.15 časova, svečani špalir i crveni tepih već su postavljeni, a iz iljušina 96-300 očekuje se izlazak ruske privredne delegacije.

11.00 - Putin ušao u srpski vazdušni prostor, na nebu ga štite migovi Vojske Srbije

RepublikaFoto: printscreen/flightradar24.com
Putinov avion na srpskom nebu

10.49 - Putinmobil čeka na aerodromu predsednika 

Na parkingu u blizni VIP terminala beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" već je parkirana limuzina kojom će se predsednik Rusije Vladimir Putin voziti u Beogradu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

10.30 - Avion Vladimira Putina je sve bliže Srbiji i nalazi se iznad teritorije Slovačke.

09.45 - Počeo Prvi digitalni dijalog Srbija - Rusija

U hotelu "Falkenštajner" na Novom Beogradu počela je prezentacija projekata iz Srbije i Rusije u okviru foruma Prvi digitalni dijalog Srbija - Rusija. Stigli su premijerka Ana Brnabić i ministar Nenad Popović.

9.34 - Avion predsednika Rusije Vladimira Putina poleteo je za Beograd

Sudeći prema servisu za praćenje letova u svetu Flajtradar, predsednički avion Vladimir Putina poleteo je sa aerodroma Vnukovo u Moskvi ka Beogradu i trenutno je iznad Belorusije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (16)

Loading
Mishel

17.01.2019 10:40

Dobrodosao!

Ana

17.01.2019 10:40

Dobrodosli predsednice, uzivajmo svi zajedno danas u jednoj lepoj i prijatnoj atmosferi.

markopetrovic

17.01.2019 10:42

dobrodosao nam veliki nas prijatelju

Gospodja Ministarka

17.01.2019 10:52

Mi Putina docekujemo cetvrti put, a sada ga cekamo kao da je prvi put, zadnji i vise nikad! Dobrodosao!