Iz Holandije hakovana srpska ministarstva!

Autor: J. JOKANOVIĆ

Vesti

16.01.2019

06:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sa nekoliko mejl adresa, za koje je izgledalo da pripadaju državnim organima naše zemlje, hakeri su poslali mejlove u kojima se tvrdi da vlast u Beogradu i predsednik Aleksandar Vučić stoje iza ubistva Olivera Ivanovića.

RepublikaFoto: Tanjug/Tanja Valić
Vlada Srbije

Kako Srpski telegraf saznaje, krivotvoreni su mejlovi najmanje četiri ministarstva, među kojima je i Ministarstvo unutrašnjih poslova, a proverama je utvrđeno da je najveći broj poruka stigao sa jednog servera u Holandiji. Taj server i inače je poznato po tome da se koristi za slanje lažnih poruka širom sveta.

MUP je juče potvrdio da su sa više navodnih mejl adresa državnih organa upućene poruke sa zlonamernim i netačnim tvrdnjama o Ivanovićevom ubistvu. O svemu, kako se navodi, obavešteno je Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal, koje će preduzeti dalje mere.

Jovan Šikanja, stručnjak za bezbednost na internetu, objašnjava da u ovoj situaciji serveri državnih institucija nisu bili kompromitovani, što je i policija utvrdila, već je takozvanom tehnikom spufovanja učinjeno da to tako izgleda.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Oliver Ivanović

Tužilaštvo: Istraga u toku

Iz Tužilaštva za visokotehnološki kriminal navode da proveravaju kako je došlo do hakerskog napada:

- Od MUP i odeljenja za suzbijanje visokotehnološkog kriminala SBPOK primili smo izveštaj u vezi sa navedenim događajima. Tužilaštvo preduzima radnje i mere radi analize činjeničnog stanja, nakon čega će biti doneta odluka o daljem toku postupka.

- Ovde nije u pitanju nikakav sofisticirani napad, već lažno predstavljanje. To je toliko jednostavno da imate besplatne veb-servise, preko kojih možete da se predstavite kao bilo ko. Na primer, ako vam je domen Drzava.rs, ja mogu da iskoristim svoje ime i prezime i taj domen i pošaljem mejl predstavljajući se kao ministarstvo iako taj mejl nalog na serveru ne postoji i nema suštinske veze sa vama. Oni uopšte nisu morali da napadnu server da bi se ovakva vrsta prevare izvela - navodi Šikanja.

Šta je spufing

Spufing u širem smislu znači da ste dobili poruku u nekom internet obliku od osobe koju poznajete i imate poverenja u nju. U stvari, dobili ste poruku od nekog ko je na neki način ukrao virtuelni identitet osobe koju poznajete i lažno se predstavlja.

Prema njegovim rečima, poslovne mejl adrese su čak manje zaštićene nego privatne jer se lako mogu naći na poslovnim mrežama.

- U suštini, mejl kao protokol je vrlo star i nije najbolji način komunikacije kada je u pitanju sigurnost. Nažalost, danas se do svačije adrese može doći, pa se čak i trguje njima - upozorava on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading