EPS rame uz rame sa velikim evropskim kompanijama: Mogućnost kupovine zelene energije

Autor:

Vesti

15.01.2019

21:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Savremeni način života, uz mnoge koristi, doneo je povećanje zagađenja životne sredine, naročito vazduha, gasovima koji stvaraju efekat staklene bašte. Društveno odgovorni pojedinci, kompanije i institucije širom sveta kao prioritet su postavili razvoj tehnologija i proizvoda koji nisu štetni po životnu sredinu.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Milorad Grčić

Javno preduzeće "Elektroprivreda Srbije" omogućilo je komercijalnim kupcima (kategorija privreda) da se aktivno uključe u borbu za promenu energetskih navika, očuvanje životne sredine i izgradnju održive budućnosti, kroz kupovinu zelene energije.

Zelena je uobičajeni naziv za električnu energiju koja je proizvedena iz obnovljivih izvora energije. To je novi proizvod na tržištu u Republici Srbiji, a EPS je ispunio sve uslove definisane propisima i uveo u svoje poslovanje sistem garancija porekla energije iz obnovljivih izvora. Garancija o poreklu je poput etikete - kupac zna da je kupio energiju iz OIE.

EPS trećinu ukupne proizvodnje realizuje u hidroelektranama, a u toku je projekat izgradnje prvog vetroparka u Kostolcu, tako da će uskoro snaga vode biti pojačana snagom vetra.

 

 

- "Elektroprivreda Srbije" pokazuje da za nas nema stajanja i da smo spremni da ponudimo nov i jedinstven proizvod na tržištu električne energije u Srbiji. I na taj način, EPS je spreman da stane rame uz rame sa velikim evropskim kompanijama. Mi ćemo nastaviti sa radom na podizanju nivoa usluga koje pružamo svojim kupcima. EPS je stub i oslonac privrede i građana ove zemlje i lider na tržištu, a ovakvim inovacijama nameravamo to da potvrđujemo iznova - poručio je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS.

Snaga

Ukupna snaga hidroelektrana u vlasništvu EPS je oko 2,9 GW. Plan je da se sertifikati dobiju za sve hidroelektrane i taj proces je u toku. Godišnja proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora u EPS je oko 10,6 milijardi kilovat-časova.

Kupci na garantovanom snabdevanju (kategorija domaćinstva) ne mogu da kupuju zelenu energiju, jer trenutno ne postoji zakonska mogućnost.

Upotreba energije iz obnovljivih izvora je višestruko korisna jer koristi izvore energije koji se prirodnim putem obnavljaju i njena proizvodnja ne emituje štetne gasove, poput ugljen-dioksida. Upotrebom energije iz obnovljivih izvora smanjuje se zagađenje životne sredine i ulaže u zdraviju budućnost.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading