DAČIĆ U NJUJORKU: Srbi na KiM žrtve genocida, a ne Albanci

IZVOR: Tanjug

sreda, 16. 8. 2017.| 17:46

0

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić upozorio je danas članice Saveta bezbednosti da to telo ne sme da zaboravi Srbe prognane sa Kosova i da ne pozivaju olako druge zemlje da priznaju jednostranu nezavisnost Kosova, jer time vređaju Srbiju.

Tanjug
Izneo stav Srbije: Ivica Dačić u Savetu bezbednosti

- Srpski narod nije došao na Kosovo kao kolonijalna sila, već je tamo živeo vekovima. U slučaju Kosova ne radi se o pravu naroda na samoopredeljenje. Ne postoji narod Kosova. Radi se o nacionalnoj manjini koja je tamo živela. To može zadesiti svaku od vaših država i nemojte tako olako pozivati da ostali priznaju Kosovo, jer znate da time vređate Srbiju - rekao je Dačić na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj Kosovu.


On je podsetio da Srbija nije dovoljno velika država da bi je se plašili, ali da je učestvovala u formiranju UN i podsetio na njene zasluge u dva svetska rata.

- Zbog svega toga ostajemo verni principima poštovanje teritorijalnog integriteta - poručio je šef srpske diplomatije.


- Očekujem da će (Vljora) Čitaku ponovo iznositi podatke koji treba da dokumentuju priče o genocidu i etničkom čišćenju, pa molim generalnog sekretara UN i šefa Unmika da svaki put u izveštaju ne zaborave proterane građane Kosova - rekao je Dačić, zapitavši šta znači to da se oni više ne pominju pred SB UN, a zna se podatak da se od 1999. vratilo svega 1,9 odsto proteranih Srba.

Srbi na Kosovu vekovima

- Srbi su na Kosovu živeli vekovima, to potvrduju crkve, od kojih su četiri pod zaštitom Uneska. Nije u redu da se smejete gospođo Čitaku, pokažite jedan vaš spomenik iz tog perioda, pa ću i ja da se smejem - rekao je Dačić.

Podsetio je da je proterano 200.000 Srba sa Kosova.

- Da li mislite da to više ne treba da se pominje i da je to legitimizirano time što se to desilo? Hoće li iko pomenuti potrebu da se Srbi vrate. Statistika je porazna. Ako je bilo genocida, to znači da sada Albanca treba da ima manje - rekao je Dačić.


On je naveo da je prema popisu iz vremena SFRJ u Prištini bilo 43.885 Srba, a da ih je prema popisu iz 2011, ostalo samo 430.

- To je 100 puta manje za 30 godina. Pa da li je to etničko čišćenje i genocid nad Albancima ili nad Srbima? U Uroševcu sada ima 32 Srba, 600 puta manje nego ranije, u Podujevu ih bilo 2.242, a danas 12, što je 200 puta manje. U Prizrenu, gde sam rođen, ih je ranije bilo 11.650, 2011 - 231, a danas samo 27. Svaki kometar je suvišan i zato molim vas da više ne koristite te lažne činjenice da ste žrtve etničkog čišćenja. Ko je kriv za zločine neka odgovara, ali najveće žrtve su Srbi - rekao je Dačić.

Srbija, kako kaže, nije protiov dijaloga, ali jeste protiv jednostranih poteza.

- Oni će vam govoriti da treba prekinuti Misiju UN, podeliće govor na kom piše ''Republika Kosovo''. Pitam vas jesu li UN priznale Kosovo? I pored svega toga, mi želimo da razgovaramo. Ako je, međutim, sve već rešeno, ako Priština nema šta sa nama da razgovara - radite onda šta hoćete i nemojte da se obraćate Srbiji za bilo šta. Srbi na KiM igraju konstruktivnu ulogu - poručio je on.

Prema njegovim rečima, Srbija je čvrsto opredeljena za dijalog Beograda i Prištine i veruje da je potreban ozbiljan i odgovoran pristup, hrabar i realan, sa pogledom u budućnost, što potvrđuje i inicijativa predsednika Aleksandra Vučića za otvaranje unutrašnjeg dijaloga o KiM.

On je upozorio na ogromnu političku nestabilnost na Kosovu i na činjenicu da nema napretka kada je reč o uspostavljanju ZSO.


Obraćajući se članicama Saveta bezbednosti UN, Dačić je istakao da je ključno da dijalog bude zasnovan na obostrano prihvatljivim rešenjima za sva otvorena pitanja, bez prejudiciranja budućeg statusa KiM i uz puno poštovanje rezolucije SB UN 1244.

Dijalog nema alternativu

Prema njegovim rečima, pozitivni rezultati ostvareni u dijalogu pokazuju da on nema alternativu, ali i da je neophodno snažnije liderstvo posredničke strane u obezbeđivanju primene do sada postignutih dogovora.


- Iskazana posvećenost otpočinjanju nove faze dijaloga na najvišem nivou i davanje novog podsticaja dijalogu zahtevaće iskrenu opredeljenost obeju strana za postizanje kompromisa, koja je do sada izostajala na strani Prištine, kao i promenu svesti tako da se svaki dogovor ne doživljav kao nečiji poraz - kaže Dačić.

Izvesnu nadu da je moguć skori nastavak dijaloga uliva izjava nakon neformalnog sastanka predsednika Aleksandra Vučića, Hašima Tačija i visoke predstavnice EU Federike Mogerini 3. jula o "posvećenosti otpočinjanju nove faze dijaloga" i važnosti implementacije do sada postignutih dogovora.

Unesko i Interpol

Komenatrišući nameru Prištine za članstvo u Unesko i Interpolu, Dačić kaže da su to jednostrani potezi kojim se krši Povelja UN i važeća rezolucija i imaju negativan uticaj na dalji tok dijaloga koji se nalazi u osetljivoj fazi.


Imajući u vidu brojna uništena i oskrnavljena pravoslavna groblja, o čemu je iscrpno pisala Misija OEBS na KiM, najave iz Prištine u vezi sa mogućim obnavljanjem zahteva „Kosova" za članstvo u Unesku su, u najmanju ruku, neshvatljive, ocenio je Dačić.

- Ukazujem ponovo da takvi jednostrani potezi predstavljaju kršenje Povelje UN i važeće rezolucije SB UN 1244 (1999), kao i da nastojanja Prištine u pravcu ostvarivanja članstva u različitim međunarodnim organizacijama imaju negativan uticaj na dalji tok dijaloga koji se nalazi u osetljivoj fazi. Poslednji takav primer predstavlja zahtev ''Kosova'' za članstvo u Interpolu" - kaže on.

Taj zahtev se, navodi Dačić, ne može podvesti pod navodna nastojanja da se unaprede kapaciteti Kosova za borbu protiv kriminala i terorizma i stvore institucionalne pretpostavke da se i ovaj prostor uključi u razmenu informacija iz domena nadležnosti Interpola, jer je to već obezbeđeno kroz delovanje Kancelarije za vezu UNMIK.

- Pomenuti zahtev je samo još jedan u nizu pokušaja Prištine da kroz zloupotrebu i politizaciju rada međunarodnih organizacija afirmiše svoju jednostrano proglašenu nezavisnost - ističe šef diplomatije.

Pritisci na Srbe

Napominjući da je period pokriven Izveštajem generalnog sekretara u velikoj meri bio je obeležen izbornim aktivnostima, Dačić ukazuje da su u tom periodu uočljivi bili pritisci i praksa zastrašivanja srpske zajednice, praćeni ugrožavanjem bezbednosti njenih pripadnika, a sve sa ciljem da se razbije jedinstvo srpskog glasačkog korpusa.


- Mogu sa zadovoljstvom da konstatujem da uspeh koji je Srpska lista ostvarila na izborima predstavlja potvrdu političkog jedinstva Srba na KiM i garant kontinuiteta konstruktivne politike kada se radi o odbrani njihovih interesa - naglasio je Dačić i dodao:

- Aktuelni zastoj u formiranju prištinskih institucija, međutim, predstavla razlog za zabrinutost, naročito kada je u pitanju nastavak dijaloga Beograda i Prištine - ističe Dačić, navodeći da u Srbima nije problem ali da će Beograd imati konstruktivnu ulogu.

On naglašava da posebno brine javno obraćanje Ramuša Haradinaja, jednog od kandidata za premijera ''Kosova'', po povratku na KiM iz Francuske, u kome, obraćajući se "neprijatelju Srbiji", preti "da će im biti urađeno gore nego što je bilo pre".

- Ponovo apelujem na međunarodnu zajednicu i pravosudne institucije na KiM da ne smeju ostati nemi pred ovakvim govorom mržnje i pretnjama novim etničkim čišćenjem preostalih Srba - upozorava Dačić.

VUČEVIĆ: Srbija i Srpska su jedna kuća sa dvoje vrata, danas otvaramo i kancelariju udruženja studenata iz RS
VUČEVIĆ: Srbija i Srpska su jedna kuća sa dvoje vrata, danas otvaramo i kancelariju udruženja studenata iz RS
0
Vučić: Nemam zakazan susret sa Đukanovićem
Vučić: Nemam zakazan susret sa Đukanovićem
2

KOMENTARI 0


U Njujorku danas zaseda Savet bezbednosti: Dačić i Rusi se bore za Kosmet
U Njujorku danas zaseda Savet bezbednosti: Dačić i Rusi se bore za Kosmet
0
Dačić uveren: Siguran sam da će većina članica SB UN osuditi vojsku Kosova
Dačić uveren: Siguran sam da će većina članica SB UN osuditi vojsku Kosova
0
Dačić otvorio karte: U SB UN oštro ću protestvovati protiv Vojske Kosova
Dačić otvorio karte: U SB UN oštro ću protestvovati protiv Vojske Kosova
0
Dačić: Priština je shvatila da ne postoji ni jedan promil šansi da tzv. Kosovo postane član Interpola
Dačić: Priština je shvatila da ne postoji ni jedan promil šansi da tzv. Kosovo postane član Interpola
0
ŠOK OTKRIĆE: Pacoli radio za UDBU, učestvovao u ubistvu šiptarskih terorista?!
0

ŠOK OTKRIĆE: Pacoli radio za UDBU, učestvovao u ubistvu šiptarskih terorista?!

Poklanjamo Ruski lekar: Prirodnim putem protiv hrkanja!
0
Poklanjamo "Ruski lekar": Prirodnim putem protiv hrkanja!
DAČIĆ O REIZBORU LAVROVA: Odlična vest, imaću sa kim da pevam
0
DAČIĆ O REIZBORU LAVROVA: Odlična vest, imaću sa kim da pevam
Lider Saveza za Srbiju preko omladine odustao od bojkota: ĐILAS IDE NA IZBORE!
Tema dana

Lider Saveza za Srbiju preko omladine odustao od bojkota: ĐILAS IDE NA IZBORE!

Goran MITROVIĆ

 - sreda, 22. 1. 2020. u 21:00 0

Dragan Đilas prelomio, ipak izlazi na izbore, čime je zabio nož u leđa koalicionim partnerima iz opozicije! Vođa Saveza za Srbiju...

SUSRETI SA SVETSKIM LIDERIMA: Evo sa kim je sve Vučić razgovarao u Jerusalimu
Srbija

SUSRETI SA SVETSKIM LIDERIMA: Evo sa kim je sve Vučić razgovarao u Jerusalimu

Tanjug

 - sreda, 22. 1. 2020. u 20:31 1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji u Jerusalimu prisustvuje svečanoj večeri koju je povodom održavanja Petog svetskog foruma o...

OPREZ DA, PANIKA NE! Epidemiolog Predrag Kon objašnjava: Treba li da se zabrinemo zbog koronavirusa
Društvo

OPREZ "DA", PANIKA "NE"! Epidemiolog Predrag Kon objašnjava: Treba li da se zabrinemo zbog koronavirusa

srbijadanas.com, Republika

 - sreda, 22. 1. 2020. u 20:11 0

"Novi koronavirus, koji se krajem prošle godine pojavio u Kini, a poslednjih dana raste broj osoba kod kojih je izazvao oboljenje, ne...

Razgovor Vučića i Grenela neće biti lak
Srbija

"Razgovor Vučića i Grenela neće biti lak"

Tanjug

 - sreda, 22. 1. 2020. u 19:21 4

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðruić izjavio je večeras da će predsedik Srbije Aleksandra Vučića i specijalni...

Znali smo da MARINIKA laže, al nismo znali da NE ZNA DA ČITA
Srbija

"Znali smo da MARINIKA laže, al' nismo znali da NE ZNA DA ČITA"

Tanjug

 - sreda, 22. 1. 2020. u 19:00 3

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je večeras da Marinika Tepić ne zna da čita izveštaje DRI i istakao da u njegovom mandatu...

HARADINAJ TVRDI: Linija Beograd-Priština ne ukida takse, ali  ne priznaje kosovsku državnost
HARADINAJ TVRDI: Linija Beograd-Priština ne ukida takse, ali ne priznaje kosovsku državnost
0

Odlazeći kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, osporava navode da avio-linija na relaciji Beograd -...

Đukanović: Ovoliki broj idiota na tako malom mestu, to Boga mi neće izaći na dobro
Đukanović: Ovoliki broj idiota na tako malom mestu, to Boga mi neće izaći na dobro
2

Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović komentarisao je na svom Fejsbuku stanje u...

  • Na kiosku
    Danas na kioscima

    Samo u Srpskom telegrafu - informacije kojih nema u drugim medijima

    Naslovna za 23. 1. 2020.