DAČIĆ JAČI OD PROVOKACIJA CRNOGORSKIH NOVINARA: Neću da se izvinjavam što vodim srpsku politiku

Autor: Republika

Vesti

08.01.2019

21:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić poručio je da zvanični Beograd želi dobre odnose sa Podgoricom i pored mnogobrojnih neslaganja, te da veruje da bi za unutrašnju stabilnost Crne Gore bilo dobro da Srbi postanu deo vladajuće koalicije.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova

Što se Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori tiče, Dačić je rekao da Srbija smatra da je ona važan deo srpske istorije i kulture i kao takvu je tretira, kao i da veruje da većinsko crnogorsko stanovništvo misli isto.

- I dalje verujem da bi za naše odnose, ali i za unutrašnju stabilnost Crne Gore bilo dobro da Srbi postanu deo vladajuće koalicije. Mnogi problemi bi tako mogli da budu prevaziđeni - rekao je Dačić u intervjuu za podgoričke Vijesti, koji je obilovao nezgodnim, na momente čak i provokativnim pitanjima.

Za odnose Crne Gore i Srbije istakao je da su stabilni zaslugom Srbije.

Dačić: Odnosi Crne Gore i Srbije su stabilni našom zaslugom

- S naše strane, važno je da postoji dijalog. Ciljevi su nam isti, a to su Evropska unija i stabilnost regiona. Ipak, ne možemo se praviti ludim, moramo konstatovati da su naše pozicije odaljene činom Crne Gore kojim je priznala jednostrano proglašenu nezavisnost KiM, kao i snažnom podrškom koju pruža ovoj tvorevini u međunarodnim organizacijama - rekao je Dačić.

On je kazao da se neće nikome izvinjavati što vodi politiku u interesu Srbije.

- Jedno je sigurno, Srbija želi odlične partnerske odnose sa Crnom Gorom i otvoreni smo za razgovor o svim temama koje obe strane smatraju važnim. Želimo da nađemo zajednički interes - poručio je Dačić.

Na pitanje kakva bi bila adekvatna reakcija Srbije na činjenicu da se neki intelektualci iz Srbije vraćaju sa granice i da li ima saznanja da li je još neko persona non grata u Podgorici, Dačić je odgovorio da nema saznanja o nepoželjnim državljanima Srbije u Crnoj Gori.

Nisam nadležan za Marovića

Dačić je, na pitanje da li je upoznat sa zahtevom za izručenje Svetozara Marovića Crnoj Gori i šta je sporno u njemu, s obzirom na to da crnogorsko ministarstvo pravde tvrdi da je sve preduzelo, kazao da nadležne institucije obeju država time treba da se bave.

- Ministarstvo koje ja vodim nije nadležno za ekstradiciju, ako aludirate na to. Poslednje što sam video u medijima jeste da je u Srbiji na lečenju - naveo je Dačić.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading