LJIMAJ U BRISELU JEO BUNIKE UMESTO ČOKOLADE: Srbija da ispuni niz uslova da se normalizuju odnosi!

Autor: Tanjug

Vesti

08.01.2019

13:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon sastanka u Briselu na kojem je šefica EU diplomatije Federika Mogerini ponovo zatražila ukidanje taksi na robu iz Srbije i BiH, članovi prištinske delegacije ponovili su da odluka neće biti promenjena sve dok Beograd ne promeni ponašanje.

Fatmir Ljimaj

- Tarife se neće ukinuti bezuslovno, a Srbija mora da prekine sa kampanijom povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti - kazao je član delegacije Prištine Špend Ahmeti.

Prema Ahmetijevim rečima, nedavno formirani tim ima "ekskluzivnu odgovornost" da pregovara o kako kaže, konačnom sporazumu sa Srbijom, uz konsultacije sa ostalim prištinskim zvaničnicima.


- Naša poruka EU jeste da smo mi spremni. Mi smo jedna ekipa koja predstavlja Kosovo i spremni smo da razgovaramo o otvorneim pitanjima - kazao je Ahmeti i dodao da to ne treba pogrešno shvatiti kao njihovu spremnost na bilo kakve kompromise samo zbog priznanja od strane Srbije.
RepublikaFoto: Tanjug
Federika Mogerini

Posle razgovora u Briselu članovi tima najavljuju pojačanu dinamiku razgovora u naredom periodu. 


Kosovska strana je u Briselu iznela očekivanja da će se tokom dijaloga pokrenuti i pitanja rasvetljavanja sudbine nestalih i ratne odštete. 

Fatmir Ljimaj, koji je zajedno sa Ahmetijem na čelu tima, očekuje da se dijalog više neće voditi ”po odvojenim pitanjima” već da će se ići na sveobuhvatan sporazum sa Srbijom, koji bi, kako kaže on, trebalo da podrazumeva ”međusobno priznanje”.

- Odnosi između Kosova i Srbije nisu normalni i mi smo ovde da bi vratili stvari u normalu. Mi smo predstavili niz uslova koje treba da ispuni Srbija da bi se stvorili normalni uslovi za nastavak dijaloga  - rekao je Ljimaj.
Foto: youtube.com/B92

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini sastala se danas u Briselu sa prištinskom delegacijom koju je u cilju nastavka dijaloga sa Beogradom 15. decembra formirao kosovski parlament. 

Tom prilikom razmenjena su mišljenja o stanju dijaloga, a visoka predstavnica je ponovila neophodnost ukidanja taksi koje su kosovske vlasti uvele za robu iz centralne Srbije, navode u Evropskoj službi za spoljne poslove. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading