Kijev tuži Moskvu zbog incidenta u Kerčkom moreuzu

Autor: Tanjug

Vesti

07.01.2019

23:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlada Ukrajine podnela je Evropskom sudu za ljudska prava tužbu protiv Moskve zbog navodnog kršenja prava ukrajinskih mornara koji su uhapšeni u incidentu u Kerčkom moreuzu, saopštio je zamenik ukrajinskog ministra pravde Ivan Liščina.

RepublikaFoto: youtube.com/Rai Novosti
Foto: Ilustracija

- Vlada Ukrajine ispunila je instrukcije Suda i 7. januara 2019. uputila punopravnu prijavu po predmetu broj 55855/18 - napisao je Liščina na svom nalogu na Fejsbuku.

Kako je naveo, Vlada Ukrajine zahteva da Evropski sud za ljudska prava osudi kao nezakonito zatvaranje 22 ukrajinska mornara i dva pripadnika Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) u kaznene ustanove Ruske Federacije i krivično gonjenje nakon pritvaranja zbog nvodnog nezakonitog prelaska ruske granice. 

Prethodno je Ministarstvo pravde Rusije informisalo Evropski sud za ljudska prava o tome gde se nalaze ukrajinski mornari, kakav im je pristupu pravnoj pomoći, kakvo je njihovo zdravstveno stanje i nvelo da oni nemaju prituyybe na tretman, navodi Sputnjik.


Ruske pomorske snage zaplenile su 25. novembra u Kerčkom moreuzu, koji spaja Azovsko i Crno more, tri ukrajinska vojna broda i uhapsile članove njihove posade s obrazloženjem da su povredili ruske teritorijalne vode.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading