Autorski tekst predsednika Vučića: Kompromisa jedino ne sme da bude sa budućnošću Srbije

Autor: Tanjug

Vesti

05.01.2019

23:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Kompromis u politici nije poraz, već pobeda i njega ne sme da bude samo s budućnošću", poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u autorskom tekstu za beogradske medije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aleksandar Vučić

- Ovo govorim iako znam da to Srbi neće i ne žele da prihvate, jer lakše je živeti u sopstvenim mitovima i hvalospevima nego u realnosti... Još mnogo toga moraćemo da menjamo - poručio je predsednik.

Sprečiti da Kosovo ostane bez Srba

On je istakao da je neophodno da se "ljudima, svim ljudima, kaže istina". 


- Da svima bude jasno da nerešavanjem kosovskog čvora Srbija gubi, gubi ono što joj je najvažnije, a to su njena deca i njena budućnost. Da nežnim srpskim ušima, nenaviklim na surovu kosovsku istinu, kažeš da na našem Kosovu i nije sve naše, a ako jeste, da pitaš narod - a šta bismo mi to radili s najmanje 80 albanskih poslanika u našoj skupštini i da li bi doveka Srbiju, uz sve naše srpske svađe, vodili neki Tači i Haradinaj. Sve i da to hoće, a neće. Da kažemo licemerima koji podržavaju tzv. zamrznuti konflikt da je to nemoguće kao što je nemoguće Kosovo bez Albanaca. Naš posao je da sprečimo da Kosovo ostane bez Srba - poručio je Vučić u svom tekstu.

Kako kaže, istina je da se Srbija već promenila, ne samo po rekordnom rastu bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini, niti po najvećem iznosu investicija u regionu ili suficitu u kasi, novim kliničkim centrima, bolnicama, većoj zaposlenosti, već po onome čime se danas bavi.


Vučić, kako piše, nije spreman niti hoće da ikome obeća da će bez truda, teškog rada i ogromnog napora išta biti bolje.

 

 

- Uostalom, samo sam se nasmejao kada sam u nekim novinama pročitao želje za Novu godinu u kojoj neki hoće bolje zarade uz manje rada. U to ne verujem i nikada neću. Verujem u više rada i bolji život. Bez više rada, boljeg života neće biti. Ova zemlja je pred teškim odlukama, pred novim političkim i ekonomskim izazovima, koji zahtevaju još reformi, i bilo kakvo ulagivanje bilo onima koji me vole, bilo onima koji me mrze neće učiniti da sve to bude urađeno lakše, ni bezbolnije - piše Vučić.

Ističe da nije, kako kaže, čovek kompromisa, kada je reč o budućnosti i o onome kakva ona treba da bude. 

- Doneli smo najteže odluke 2014. godine i zahvaljujući tim, nepopularnim merama, danas zdravstveni radnici, naši policajci, vojnici, socijalni radnici, učitelji i nastavnici imaju više od 20 odsto veće plate u realnom iznosu nego pre smanjenja. Upravo zato neću da se dodvoravam nikakvim populističkim merama koje bi mi donele jednokratnu popularnost, a dugoročno razorile zemlju. Takođe, ni od koga nikada neću da tražim milost za ono što sam uradio - navodi predsednik u svom tekstu.

Otvorene fabrike...

Vučić podseća da je u Nišu otvoreno šest novih fabrika, novi Klinički centar nakon više decenija tokom kojih su fabrike u Nišu bile zatvorane i uništavane.

- I kome god da se to ne sviđa, neka šeta, neka se budi, ali neka ne očekuje od mene da ću prestati da radim baš isto to što sam i radio - da otvaram fabrike, jurim investitore, zapošljavam ljude i borim se da ova zemlja bude još jača, bolja i udobnija za život... Ova zemlja je ušla u fazu u kojoj nema više kolektivnog straha od raznih nesreća i u kojoj je sve izraženija potraga, težnja za srećom - piše Vučić.

"Nisam vas se uplašio"

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ

Srbija, navodi Vučić, više nije otpadnik ni iz vremena, ni iz prostora, a najmanje iz sveta i težnja za srećom, zajedničkom i pojedinačnom, više nije tabu tema.

- Jedino što sam ja u celoj toj priči dosledni sledbenik onih Epikurovih tvrdnji po kojima naći sreću nije ni najmanje lak posao. Upravo suprotno, za sreću ima da se radi, i to mnogo više nego za bilo koju nesreću. Ona ne pada sa neba, nego se gradi, bori se za nju, radi se, proizvodi, stvara. Na onaj način koji smo i počeli. Uz teške odluke, uz brigu o zajedničkoj kasi, uz investicije, puteve, bolnice, fabrike i sve manji broj nezaposlenih ljudi. I uz još jednu stvar. Bez kompromisa sa onima koji bi da Srbiju da vrate u prošlo vreme - piše predsednik.

Kako kaže, ne može biti nikakvih ustupaka predstavnicima bivših režima, jer su oni deo nesreće u kojoj je Srbija živela dok su se oni bogatili i uživali.

- Prosečna plata u njihovo vreme je bila, uz narastajući javnu dug, maksimalnih 329 evra, dok je danas 460 evra, minimalac je bio maksimalnih 162 evra, danas je 230 evra. Doduše, tada su nosioci vlasti bili mnogo bogatiji. Neki od njih zaradili su i više od 500 miliona evra tokom svog zvaničnog mandata. Bez povlačenja pred njima, bez ikakvih dogovora s takvim političarima, i bez trunke straha pred njihovim pokušajima da se ponovo dočepaju vlasti, koja je za njih ništa drugo nego nova rasprodaja svega što u Srbiji vredi - navodi se u autorskom tekstu Vučića.

Ne interesuju ga, kako kaže, njihove kombinacije sa pojedinim ljudima iz njegove Srpske napredne stranke, pojedinim koalicionim partnerima koji već razmišljaju kako bi mogli da budu jezičak na vagi i opet da promene stranu.

- Nisam vas se uplašio, svih zajedno, ni najmanje. Sve sam to znao od prvog dana. Znao koliko je teško Srbiju i sebe menjati, znao kako i koliko se uspeh u Srbiji ne prašta i boriću se svim srcem i svom snagom, jer kako je Pašić rekao, jedina mera politike je mera uspeha - piše Vučić.

 

"Nek šetaju"

RepublikaFoto: Tanjug/AP

On poručuje da želi promene, čak i kada postoji toliki broj onih koji nikakve promene neće, ali hoće da im bude bolje.

- I omogući ću im to. Šetaće ti loši političari u Srbiji, baš onako kako ne bi mogli ni u jednoj od svih onih zemalja koje danas izražavaju svoje simpatije za njihove šetnje. Bez policije i bez ikakve represije. Za više od toga moraćemo svi samo više da radimo. Zato što naša kuća, Srbija, više nikada neće biti oronula. Ali će biti promenjena. I bolja, i lepša, i čistija, i veća, po svemu što pravu veličinu i čini. To je moja politika, i naravno da sam, ali uvek, spreman da proverim kolika joj je prava podrška, baš na onom mestu na kojem se svaka politika i proverava. Na biračkom mestu - poručuje Vučić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (58)

Loading
Peca

06.01.2019 08:05

Od opozicije za sve ovo vreme nismo culi nijednu ideju oko resavanja problema na KiM, a ocekuju da narod glasa za njih.

Tijana

06.01.2019 08:09

Blago nama dok imamo predsednika koji ovako voli Srbiju i cuva je kao zenicu oka svog.

Lela

06.01.2019 09:09

Sjajan autorski tekst predsednika Srbije.....

Vanja

06.01.2019 09:11

Niko ne sme da stavi živote i budućnost naše dece na kocku.