Veselji: Mnogi se pitaju šta Srbija dobija, ali to je pogrešno

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

04.01.2019

13:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik parlamenta tzv. Kosova, Kadri Veselji, kaže da u nastavku dijaloga Priština od Beograda neće tražiti pripajanje delova teritorija, ali da neće ni dati bilo koji deo teritorije tzv. Kosova.

RepublikaFoto: youtube.com/Ermal Mamaqi
Kadri Veselji

Veselji u godišnjem intervjuu za KosovaPres, koji prenosi "Koha", kaže da će privremene prištinske vlasti "nastaviti da brinu" za Albance koji žive u tri opštine juga centralne Srbije, u tzv. "Preševskoj dolini".

Spremni su da prihvate da te tri opštine, Preševo, Medveđa i Bujanovac, budu pripojene Kosovu, ako, kako kaže, "Srbija smatra da bi im sa Kosovom bilo bolje i ako takva odluka nikoga ne bi povredila".

Veselji je uveren da će uz podršku partnera Priština dobiti mesto u UN, kao i da je piznanje kososvske nezavisnosti neizbežno.

- Neizbežno je da Srbija prizna Kosovo. Mnogi pitaju šta Srbija dobija kada mi ništa ne dajemo. Ali to je pogrešno, jer pitanje je šta Kosovo dobija, šta moj narod dobija. Zato idemo u dijalog sa Srbijom - rekao je Veselji.

Govoreći o ulozi Tačija u dijalogu sa Beogradom, Veselji da će ona uvek biti u skladu sa kosovskim ustavom.

Tači će, kaže Veselji, u prištinskom timu za dijalog, biti "dopuna", a takvu ulogu će i sam imati kao predsednik parlamenta ili kao što će je imati premijer.

Govoreći o povećanim taksama za 100 odsto za robu iz Srbije i BiH, Veselji tvrdi da će ta mera ostati na snazi sve dok, kako kaže, "Srbija, ne ispoštuje Kosovo kao nezavisnu državu".

- Srbija se mora složiti s činjenicom da je Kosovo nezavisna i suverena država… Oni moraju poštovati kosovske proizvođače i treba da dozvole da se kosovska roba plasira na srpsko tržište - kaže Veselji i uverava da to, kako kaže, nije mera sa kojom Priština misli da razvija odnos sa Beogradom u budućnosti.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading