U lažnoj državi Kosovo je nemoguća sloboda za Srbe!

Autor:

Vesti

04.01.2019

06:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Povodom Božića i Nove godine po julijanskom kalendaru patrijarh srpski Irinej i episkopi SPC pozvali su vernike na međusobno razumevanje, ljubav i praštanje.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Patrijarh Irinej

- Čuvajmo se teških i neoprezno izgovorenih reči imajući na umu da društveno okruženje u kome živimo stvaramo upravo rečima. Blage reči leče, gruba reč povređuje, a rane od reči često su grublje i od fizičkih rana - poruka je patrijarha srpskog i episkopa SPC. Iz Crkve poručuju da smo pozvani da posebnu brigu pokažemo prema našoj braći i sestrama na Kosovu i Metohiji.

Ukazujući na težak položaj i život našeg naroda na KiM, Crkva smatra da je jedan od bitnih preduslova za rešenje problema na toj teritoriji izgradnja društva zasnovanog na vladavini prava, u kome ljudi različitog porekla mogu da žive u miru, uz punu zaštitu i poštovanje svačijeg verskog, kulturnog i narodnog identiteta.

- Govoriti o trajnijem rešenju problema na KiM bez uvažavanja ovih preduslova značilo bi prihvatiti ratno i poratno etničko čišćenje i otimačinu kao svršen čin i odbaciti sve vrednosti na kojima, bar načelno, počiva hrišćanska Evropa, ali i čitav svet - navodi se u Poslanici, uz napomenu da sloboda za srpski narod, ali i za sve druge narode na KiM nije moguća u samoproglašenoj lažnoj državi Kosovo.

U tom se smislu u Poslanici pominju "zloglasne takse", stalne pretnje, hapšenja... te formiranj tzv. kosovske vojske, a sve to u cilju, kako kažu u SPC, daljeg zastrašivanja i konačnog izgona svih Srba, južno i severno od Ibra.

SPC ponavlja da je za nju pitanje KiM, između ostalog, pitanje opstanka Srba, sveštenstva, monaštva i posebno drevnih svetinja, "bez kojih ne bismo bili ono što jesmo".

Godina jubileja

Posebna poruka upućena je vernicima SPC u rasejanju, koje je Crkva pozvala da prema svima uvek i na svakom mestu pokazuju ljubav na delu, ali i da budu savesni i odgovorni građani zemalja koje su im pružile dom. Inače, Crkva je najavila da je 2019. godina jubileja, osam vekova od dobijanja autokefalnosti.

Sa istom brigom i odgovornošću SPC je pozvala Srbe u Makedoniji koji su u raskolu da u duhu Hristove ljubavi shvate da je autokefalnost isključivo crkvena institucija i da ona treba da doprinosi napretku i učvršćivanju jedinstva među pomesnim pravoslavnim crkvama. Ukoliko bi se, po logici ovoga sveta, autokefalnost shvatala na drugačiji način, kao element državnog suvereniteta, nacionalne posebnisti ili odvajanja, onda ona ne doprinosi jedinstvu Crkve, već huli na Duha svetoga.

Isti poziv upućen je i onima koji govore o "nekakvoj crnogorskoj crkvi", koji, kako se navodi u Poslanici, ostaju slepi kod očiju jer ne vide drevnu Mitropoliju crnogorsko-primorsku.

- Oni zaboravljaju da spasenje nije uslovljeno izjašnjavanjem ko je Srbin, a ko Crnogorac - navode u Poslanici.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading