DAČIĆEV TREĆI PUT: NI RAT, NI GUBITAK KOSOVA

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

15.08.2017

08:22 >> 08:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lider SPS i šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da je njegova ideja o razgraničenju Kosova kompromis između dva polarizovana predloga koji se danas mogu čuti - da je Kosovo srpsko i da ga ne treba deliti i da je Kosovo nezavisno i da treba prihvatiti realnost.

RepublikaFoto: Tanjug
Do rešenja samo uz kompromis: Ivica Dačić

- U oba predloga Srbi gube. Prvi predlog podrzumeva rat koji ne možemo dobiti, drugi kaže da smo izgubili Kosovo. Pokušavam da predložim trajno rešenje, jer se ono bazira na kompromisu istorijskog i etničkog prava, koji podrazumeva razgraničenje onog što je srpsko i onog što je albansko - rekao je ministar spoljnih poslova.

Ideja o razgraničenju Kosova na srpsko i albansko bila bi trajno rešenje za konflikt koji traje vekovima između Srba i Albanaca, rekao je Dačić, objašnjavajući da je njegov predlog o razgraničenju jedini predlog u kome Srbija i Srbi nešto dobijaju.

- Treba uraditi ono što se može, dok se može. Za ovo nema mnogo vremena - rekao je Dačić za RTS.

Licemerje međunarodne zajednice

Upitan da li bi predlog prihvatila međunarodna zajednica, on kaže da ne vidi razloga zašto ne bi, iako je od britanskog ambasadora dobio poruku da su oni protiv promena granica.

- Rekao sam mu da nije zgodno da oni pričaju o tome jer su oni promenili granice Srbije... Kosovo nikada neće postati član UN, bez dogovora sa Srbijom, nema trajnog rešenja bez dogovora sa Srbijom - naglasio je Dačić.

Rusija će nas podržati u svemu

Rusija će, kaže, podržati sve što Srbija predloži. Predlog o razgraničenju nije predlog o sili, već o dogovoru.

"Interesuju nas srpske crkve na Kosovu i Metohiji, Zajednica srpskih opština, nadoknada za uzurpiranu imovinu. Ukoliko se prihvati taj model razgraničenja, trajno se eliminušu uzroci oko čega Srbi i Albanci ratuju", zaključio je on.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Nebojsa

05.10.2017 19:57

Samo lud ili izdajnik moze da misli da se razgranicenjem resava problem a onda oni traze Presevsku dolinu pa onda do Nisa. Ti Dacicu deli tvoju imovinu a ne drzave i naroda. Kada se promeni globalni odnos snaga sve ce ponovo biti pod vlascu i upravom Srbije