Čepurin: Putinova reč je kao tvrđava!

Autor:

Vesti

03.01.2019

06:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusija ostaje pouzdan partner Srbije, poručuje ambasador Aleksandar Čepurin uoči posete šefa ruske države Srbiji i dodaje da "Putinova reč stoji kao tvrđava", parafrazirajući reči čuvenog reditelja Emira Kusturice.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Aleksandar Čepurin

Predstojeći susret predsednika Srbije i Rusije, treći za samo devet meseci, biće potvrda uzajamnog poverenja i razumevanja, kaže on, ali i prilika da se ukaže na potrebu dveju zemalja da štite nacionalne interese u skladu sa svojim potrebama, a ne zadovoljavajući interese Zapada. Čepurin navodi da će Kosovo biti visoko na agendi razgovora dvojice državnika.

- Tu imamo izuzetno visok stepen uzajamnog razumevanja, čemu doprinosi kako stalna razmena mišljenja i informacija na osnovu poverenja u bilateralnom formatu tako i tesna koordinacija napora u međunarodnim strukturama. Rusija će ostati pouzdan partner Srbije - istakao je Čepurin u intervjuu za Tanjug.

Poseta Vladimira Putina Srbiji je planirana je kao odgovor na poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali i u skladu sa redovnim kontaktima između naših lidera, dodao je Čepurin i najavio da će tokom razgovora biti razmotrena aktuelna pitanja bilateralnih odnosa kako bi se našle mogućnosti za proširenje saradnje.

Moskva će podržati sve što odgovara Srbiji

Upitan da li misli da je rešenje za kosovski problem nadohvat ruke, kako veruje američki predsednik Tramp, ili je daleko, kako smatra predsednik Vučić, Čepurin je uveren da je takvo rešenje još daleko.

- Što se Rusije tiče, nastavićemo da pružimo podršku Srbiji, koja traži političko rešenje. Rusija je spremna da podrži opciju koja će biti prihvatljiva za Srbiju i srpski narod - poručuje Čepurin.

- Planirano je potpisivanje značajnog broja dokumenata u cilju unapređenja partnerstva Rusije i Srbije u više pravaca prioritetnih za 21. vek - najavljuje on, uveren da će se rusko-srpski odnosi i u budućnosti pozitivno razvijati u svim oblastima, uključujući političke kontakte, privredu, pitanja bezbednosti i odbrane, kulturu, što potpuno odgovara interesima dveju zemalja i naroda.

 

 

Na pitanje kako vidi nagoveštaje da se razgovori Beograda i Prištine nastave uz uključivanje velikih sila, među kojima je i Rusija, Čepurin je rekao da je zvanična Moskva od samog početka učestvovala u rešavanju kosovskog pitanja - na sednicama SB UN.

- Smatramo kao kontraproduktivne i neprihvatljive poteze sponzora Prištine kojima se podriva ustaljeni raspored i format ovih sednica. Ti potezi su već doveli do značajnog slabljenja međunarodne kontrole nad situacijom na KiM i njenog opasnog zaoštravanja - ocenio je Čepurin i dodao da će Rusija i dalje čvrsto podržavati Beograd u zaštiti nacionalnih interesa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (67)

Loading
Vodolija

03.01.2019 07:21

Putin ono što obeća to i ispuni .

Sara

03.01.2019 08:21

@Vodolija - Putin svoju rec zna da odrzi.

Tijana

03.01.2019 07:22

Raci su kao tvrdjava kada su istinite i kada dela i pravda potvrdjuju sve receno.

Boka

03.01.2019 07:27

Znamo i verujemo Putinu.