RUSI NAM VRAĆAJU BLAGO NEPROCENJIVE VREDNOSTI! Srbija na korak do lista Miroslavljevog jevađelja!

Autor: Tanjug

Vesti

30.12.2018

16:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Postoje veoma ohrabrujući nagoveštaji u vezi sa povratkom jednog lista Miroslavljevog jevanđelja u Srbiju iz biblioteke u Sankt Peterburgu, gde ga tretiraju kao vrhunsko kulturno dobro", rekao je ministar kulture Vladan Vukosavljević.

RepublikaFoto: Youtube.com/sevastokrator011
Vladan Vukosavljević

Vukosavljević je za Novosti naveo da se u kontaktima sa ministrom kulture Rusije došlo do rešenja koje je u interesu obeju strana.

- U našem Narodnom muzeju nalazi se sedam slika Nikolaja Reriha koje su tu dospele između dva svetska rata. Pošto Rusija naredne godine u Moskvi otvara muzej sa imenom ovog slikara, razgovaramo da se velike vrednosti dvaju naroda vrate kući. I na korak smo do tog važnog događaja -  kazao je Vukosavljević.

U zbirci Ruske nacionalne biblioteke, podsetimo, čuva se 370 srednjovekovnih rukopisa za koje se pouzdano zna da potiču iz Srbije. 

Među njima su Vukanovo jevanđelje, 12 listova Radoslavljevog četvorojevanđelja, jedan list Miroslavljevog jevanđelja, razna žitija i drugi spisi. 

 

 

Rusija planira da srpsko rukopisno blago digitalizuje kako bi postalo dostupno najširem krugu korisnika. 

List Misoslavljevog jevanđelja dospeo je u Rusiju kada su početkom 19. veka sveštenici Ruske pravoslavne crkve dolazili na hodočašće u južni deo Evrope, pre svega na Svetu goru. Među njima je bio i arhimandrit Porfirije kojem su prilikom posete Hilandaru poklonili jedan list Miroslavljevog jevanđelja. 

Ruskim sveštenicima su pokazivali rukopisne knjige ili su im poklanjali rukopise. Tako su ove knjige s Balkana stigle u privatne kolekcije, kako sveštenstva, tako i plemstva. Među tim rukopisima je bilo i srpskih i bugarskih, ali i tekstova iz Francuske, Nemačke - svako je pravio sopstvenu kolekciju. 

Nakon smrti kolekcionara, a često i za njihovog života, zbirke su poklanjane imperatoru i tako su dospevale u fondove Ruske nacionalne biblioteke, gde se i danas čuvaju u sklopu prvobitnih kolekcija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading