ĐURIĆ: Nadležni da zaštite Gorance na Kosovu!

Autor: Tanjug

Vesti

30.12.2018

13:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić osudio je danas pritiske na Gorance koji žive na KiM i zatražio od međunarodne zajednice i svih mirovnih misija da zaštite goranski narod u južnoj pokrajini.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Marko Đurić

- U ime Vlade Srbije oštro osuđujem pritiske na goranski narod na KiM koji je izložen hapšenjima, pritiscima i pokušajima albanske vlasti da se na nasilan način obračuna sa njihovim institucijama - rekao je Ðurić novinarima u zgradi Predsedništva.

Ðurić je poručio da će Srbija nastaviti da pomaže Gorancima i da se bori za njihova prava, kao i da im se vrati opština Gora koja im je, kaže, nepravedno oduzeta nakon 1999. godine.

- Nastavićemo da podržavamo školske, zdravstvene i druge institucije u Gori i da radimo sve što možemo da im olakšamo život ukazujući predstavnicima međunarodne zajednice na težak položaj Goranaca - naveo je direktor Kancelarije za KiM.

Ðurić je zatražio od predstavnika zemalja Kvinte i svih međunarodnih misija na KiM da zaštite goranski narod koji, kaže, nije zaslužio da trpi pritiske, sistematsko unižavanje i uskraćivanje prava na identitet, školovanje, političko i društveno organizovanje.

- Kao država Srbija, sagledavajući stanje na terenu, zatražićemo energičnu i efikasnu reakciju ovim povodom - naveo je Ðurić.

Privremeni organ opštine Gora saopštio je u subotu da je kosovska policija prethodnih dana pozvala na informativni razgovora dva njihova člana, što smatraju pritiskom na goransku zajednicu.

Kako je navedeno, na informativni razgovor pozvana su i dvojica direktora osnovnih škola koje funkcionišu u okviru Ministarstva prosvete iz Beograda, a kao razlog za poziv na informativni razgovor naveden je konkurs za prijem u radni odnos pomoćnih radnika, odnosno portira.

- Pozivanje ljudi na informativni razgovor zbog konkursa smatramo pritiskom na goransku zajednicu - navedeno je u saopštenju Privremenog organa opštine. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (7)

Loading
jasminajo

30.12.2018 14:18

Šiptari pokušavaju da stvore etnički čisto Kosovo ili da proteraju sve koji ne podržavaju njihovu ideologiju Velike Albanije.

Nenad

30.12.2018 14:43

Ocigledan je pritisak siptara na Gorance, nece im uspeti da isteraju sve sa kosova.

Lela

30.12.2018 16:02

Albanci pokusavaju da stvore etnicki cisto Kosovo ili da proteraju sve koji ne podrzavaju njihovu ideologiju Velike Albanije.....

Zoki

30.12.2018 18:34

Međunarodna zajednica mora da reaguje na ovakve stvari inače se Albanci neće umiriti dok ne proteraju i etnički očiste sever Kosova.