VLADIMIR REBIĆ, DIREKTOR POLICIJE: Bezbednost građana mi je najveći izazov

Autor:

Vesti

01.01.2019

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor srpske policije u razgovoru za Srpski telegraf otkriva po čemu će pamtiti 2018. godinu, koji su planovi za narednu, ali i koji su najveći izazovi sa kojima se suočava.

RepublikaFoto: Tanjug
Vladimir Rebić, direktor srpske policije
  • Da li ste zadovoljni bezbednosnom situacijom u Srbiji?

- Bezbednosna situacija u Republici Srbiji tokom 2018. godine može se oceniti stabilnom i zadovoljan sam postignutim rezultatima policije. Zahvaljujući profesionalnom, posvećenom i dobrom preventivnom radu, uspeli smo da smanjimo stopu kriminala. Tokom prvih 11 meseci ove godine imali smo oko 4.600 krivičnih dela manje nego u istom periodu 2017. godine. Rezultati u mnogim oblastima su značajno popravljeni. Broj teških krađa smanjen je za više od 15 procenata, imali smo oko 17 odsto manje razbojništava i 20 odsto manje ukradenih vozila.

Takođe, tokom 2018. godine oduzeto je više od četiri tone narkotika, a pohvalio bih i dobre rezultate u suzbijanju sive ekonomije i prekograničnog kriminala. Pored toga, dobri su i rezultati saobraćajne policije. Zahvaljujući preduzetim aktivnostima, ove godine, u odnosu na prethodnu, imamo pet odsto manje poginulih u saobraćajnim nezgodama.

Jedna od novina u policiji biće razvijanje novog modela rada, po ugledu na razvijene evropske policije, koji je poznatiji kao policijsko-obaveštajni model

  • Šta je najveća pretnja po bezbednost Srbije u ovom trenutku?

- Bilo koja kriminalna aktivnost predstavlja pretnju po bezbednost nekog društva, ne samo u našoj zemlji već i na globalnom nivou. Svakako je borba protiv organizovanog kriminala jedan od glavnih prioriteta u radu policije, ali to ne znači da su neki drugi oblici kriminala u manjem fokusu našeg rada.

  • Kakve novine možemo da očekujemo naredne godine u policiji?

- Jedna od novina u policiji biće razvijanje novog modela rada, po ugledu na razvijene evropske policije, koji je poznatiji kao policijsko-obaveštajni model, koji je uveden ove godine. Primenom ovog modela očekujemo još bolje rezultate u radu policije. Ovakav pristup, u odnosu na tradicionalni model upravljanja policijskim poslovima, obezbeđuje proaktivan rad policije, brz i zaštićen protok informacija, prikupljanje većeg broja sirovih informacija o kriminalu i drugačiju obradu i analizu informacija.

Takođe, prošle godine je Direkcija policije u skladu sa Zakonom o policiji izradila stratešku procenu javne bezbednosti, koja identifikuje dugoročne prioritete u radu policije i drugačiji način planiranja i obavljanja policijskih poslova kako bi naš rad bio još efikasniji.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ/youtube.com

O slučaju "Marjanović"

  • Kako komentarišete optužbe da je policija napravila propuste u istrazi u slučaju "Marjanović"?

- Imam poverenje u ljude koji su radili na ovom slučaju, ali takođe moram da podsetim da je policija u istrazi ubistva Jelene Marjanović sve mere i radnje preduzela po nalogu nadležnog tužilaštva koje vodi ovu istragu.

  • Koji je vaš najveći izazov kao direktora policije?

- Najveći izazov, za svakoga ko radi u policiji, jeste da obezbedi sigurnost za sve građane. Očekujem da sledeće godine imamo još bolje rezultate i da pokažemo da policija u zajednici nije samo nešto što se samo piše na papiru, da nije samo pojam koji treba neko da izgovori već i prilika da policajci budu bliži građanima kako bi građani imali veće poverenje u policiju.

  • Koji vam je slučaj najteže pao u dosadašnjoj karijeri?

- Svima nam je poznato koliko je težak i odgovoran policijski posao, kao i sa kakvim se sve izazovima suočava policajac prilikom obavljanja redovnih aktivnosti. Naravno da me uznemire slučajevi kada imamo veći broj žrtava, bilo da je reč o saobraćajnoj nezgodi ili nekom višestrukom ubistvu, kakvih je, nažalost, bilo u prošlosti. Takvi slučajevi su najteži za čoveka i profesionalca koji radi u policiji, jer je svaki ljudski život dragocen. Svakako da me najviše pogodi kada stradaju deca.

Šta ćete sebi poželeti za Novu godinu?

- U profesionalnom smislu sebi, kao i svim policijskim službenicima, želim da bude što manje bezbednosnih izazova, ali i da nastavimo trend koji beležimo poslednjih godina, a to je smanjenje stope kriminala. Takođe, na privatnom planu, sebi bih poželeo da Partizan učestvuje u Ligi šampiona.

  • Šta biste poručili građanima, a šta kriminalcima?

- Građanima želim da poručim da mogu da imaju poverenje u policiju, koja će nastaviti posvećeno da radi svoj posao. Svima koji se ogreše o zakon mogu da poručim da neće biti zaštićeni. Nastavićemo sa odlučnom borbom protiv svih vidova kriminala, a sve u cilju da stvorimo bezbednije okruženje za naše građane.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading