Austrijski istoričar: Razgraničenje je najozbiljnija ideja za Kosovo

Autor: Tanjug

Vesti

22.12.2018

23:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Austrijski publicista, novinar i istoričar Hanes Hofbauer smatra da je razgraničenje najozbiljniji predlog za rešenje problema Kosova i Metohije.

RepublikaFoto: Srpski telegraf/montaža
Foto: Ilustracija

- Mislim da je to najozbiljni predlog. Kosovo je danas lažna država, ali posle eventualnog postizanja dogovora, Srbija ali i Rusija trebalo bi da pronađu način da izgrade odnose s Albancima, a onda će pratiti i ostali. To će moći da se dogodi samo u slučaju da elite počnu da sarađuju na terenu i srpska i albanska - rekao je on za "Politiku".

Hofbauer smatra da je prekretnica u dijalogu Srba i Albanaca mogao bi da bude susret presednika Srbije Aleksandra Vučića s Hašimom Tačijem na Evropskom forumu u Alpbahu u avgustu, jer je tada izneta najozbiljnija ideja o predlogu za rešenje problema Kosova i Metohije koja se tiče razgraničenja ili razmene teritorije.


Ujedinjene nacije, kako kaže, u svemu tome mogu da budu medijator a to nisu EU, pa ni SAD jer su na jednoj strani, a Rusija je na drugoj. 

 

 

Na pitanje da li su UN mesto gde bi trebalo da bude prisutnija tema Kosmeta, on ističe da je sama rezolucija 1244 snažan dokument koji garantuje da Kosovo nije nezavisna adržava.


- Rekao bih da je sadašnje prisustvo gotovo dovoljno jer sada više nije moguće rešiti pitanje bez tamošnjih vlasti i Albanaca, kao što nije moguće ni bez srpskih vlasti - kaže Hofbauer, autor knjige "Eksperiment Kosovo - povratak kolonijalizma".

On smatra da bi stvaranje kosovske vojske bilo nemoguće bez podrške NATO i SAD, ali napominje da je evidentno da ne postoji samo jedan glas u NATO.

Takođe smatra i da američki predsednik Donald Tramp nije toliko zainteresovan za balkanska pitanja jer ima druge brige.

- Tu se možda stvara prilika i za Srbiju da iskoristi međunarodnu podeljenost - navodi Hofbauer.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading