"Zastoj u pregovorima do iduće jeseni najrealniji scenario"

Autor: Tanjug

Vesti

21.12.2018

20:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najrealniji scenario je zastoj u pregovorima do stupanja na dužnost naslednika ili naslednice šefice evropske diplomatije Federike Mogerini iduće jeseni, kazao je saradnik berlinskog Saveta za demokratizaciju Bodo Veber.

RepublikaFoto: Tanjug
Ne nazire se nastavak dijaloga: Tači, Mogerinijeva i Aleksandar Vučić

Veber smatra da je manje verovatan scenario taj da trojka briselskih pregovarača stavi predlog sporazuma na sto, o čemu, kako kaže, od leta javno govore, međutim, dodaje da taj predlog, prema njegovom mišljenju, ne bi uspeo, "nego bi vodio do ozbiljne političke i možda, sigurnosne krize u regionu u kojoj bi najviše ispaštali kosovski Srbi".

- Pošto je proces pregovora o sveobuhvatnom sporazumu postao krajnje netransparentan i zatvoren, ne može se ni u potpunosti isključiti varijanta da će trojka Mogerini-Vučić-Tači iznenadno predstaviti sporazum, nadajući se da će svi protivnici i na Kosovu i u međunarodnoj zajednici popustiti pod pritiskom "istorijskog sporazuma" - kazao je Veber za portal "Kossev".

 

 

Taj scenario se, prema njegovim rečima, ne može u potpunosti isključiti, pogotovo u situaciji zastoja pregovora sve do jeseni iduće godine. Veber ujedno naglašava da to po svaku cenu treba sprečiti.

- Štaviše, realno takav scenario ne može ni da uspe - samo pogledajte nemire 2011. godine, koji su upravo vodili do političkog dijaloga, a ne do podele Kosova - smatra Veber.

Veber ističe da čak i ako je namera pisma američkog predsednika Trampa liderima Srbije i Kosova Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju, novi pritisak ka sporazumu baziran na razmeni teritorije, sudeći, kako kaže, po svemu što znamo o Trampovoj administraciji, "možemo sa sigurnošću proceniti da niti je Tramp znao šta potpisuje, niti se danas više seća da je potpisao to pismo".

- Sudbina pregovora o sveobuhvatnom sporazumu se odlučuje u Evropi, ne u SAD-u - dodaje on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (11)

Loading
Dejan

21.12.2018 21:18

Ако буде тако одлучено сачекаће се.!

Ena

21.12.2018 21:25

Pregovore treba da okoncaju dve posvadjane strane, Vucic i Taci! Niti EU a ponajmanje SAD.

Ilija

21.12.2018 21:32

Šteta, a dali smo sve od sebe da nastavimo pregovore. Ali sa njima se ne može pregovarati.

Dexter

21.12.2018 22:44

Albanci su ruinirali pregovore u koje je Srbija ulozila dosta truda.