HARADINAJ ODBIO BRISEL: Prošlo je to vreme uslovljavanja

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

17.12.2018

13:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer privremenih prištinski institucija, Ramuš Haradinaj, i formalno je odbio predlog Brisela da privremeno ukine uvećane takse, a da se u CEFTA, zauzvrat, umesto Unmika vodi Kosovo sa zvezdicom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ramuš Haradinaj

- Prošlo je vreme kada su takva pitanja mogla biti rešena uslovljavanjem - piše Haradinaj šefici evropske diplomatije, Federiki Mogerini. 

Pismo je GazetaExpres objavila neposredno uoči sastanka kosovskog premijera sa briselskim zvaničnicima, a na temu kosovskog S SP. 

- Dvadeset godina nakon rata na Kosovu, deset godina nakon proglašenja nezavisnosti Republike Kosovo i pet godina nakon Briselskog sporazuma, istina je da je napredak u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije minimalan i zapravo je u potpunosti zaustavljen - piše Haradinaj. 


Mogerinijeva, komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrom i komesar Johanes Han u zajedničkom pismu Haradinaju ponudili su mogućnost rešavanja tarifnog problema sa Srbijom, a pre današnje sednice Saveta bezbednosti o Kosovu.

Haradinaj, između ostalog, kaže da nema smisla žaliti zbog aktuelne situacije i da Brisel treba da bude svestan realnnosti.

- Ono što nam je potrebno sada je nova inicijativa za podizanje dijaloga na nivo na kojem će ovakva pitanja biti uključena u širi sporazum - naveo je Haradinaj.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Stim u vezi, on podseća da je Priština već objavila nacrt sveobuhvatnog sporazuma između, kako navodi,"Republike Kosova i Republike Srbije", koji je predstavljen i specijalnom predstavniku EU Nataliji Apostolovoj u četvrtak.


Objasnio je da je cilj tog dokumenta da se objedine pitanja o kojima je do sada postignut dogovor sa onima koja su, kako kaže, još na stolu, a koja će biti osnov pravno obavezujućeg sporazuma između "dve zemlje".

Haradinaj navodi i da veruje da je u interesu, kako kaže, Kosova, Srbije i EU, kao i šire međunarodne zajednice da ova prilika bude iskorišćena za unapređenje stavova i ambicija.

Uz uverenje da je rešenje moguće, uz posvećenost EU, Haradinaj navodi i da je uloga Brisela od vitalnog značaja za postizanje konačnog sporazuma.

 


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (17)

Loading
dane

17.12.2018 14:16

Jadna li si Evropo ili drhtiš pred Amerikom,kad te ovako ponižava jedan zločinac.

Jelena

17.12.2018 14:18

Ma sta je taj Haradinaj umislio da je?

Mina

17.12.2018 14:19

Nebuloze Pristine nikako da prestanu

Glisa

17.12.2018 14:21

Pristinu mora neko da zaustavi