Gde će im duša! Nestašica lekova nije najgora: Teško bolesni u Južnoj Mitrovici suočavaju se i sa ovim užasom!

Autor: rts.rs, Republika

Vesti

16.12.2018

11:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kliničko-bolnički centar u Kosovskoj Mitorvici jedna je od ustanova, koja je najviše pogođena prištinskim taksama.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Kosovo i Metohija

Milan Ivanović, direktor KBC kaže da se radi u otežanim uslovima i da nedostaju lekovi, hrana, tehnički materijali, sredstva za higijenu.

Situacija nije ni malo laka jer je KBC u Kosovskoj Mitrovici praktično najznačajnika zdravstvena ustanova u kojoj se leče Srbi, ovde se uradi 75 odsto stacionarnih usluga na KiM.

Svakog dana ovde leži između 350 i 400 pacijenata, a godišnje se uradi oko 1.800 operacija i više od 600 porođaja.

Milan Ivanović, direktor Kliničko-bolničkog centra kaže da je ovo jedina stacionarna ustanova na KiM koja nije sanirana.

- Sve ostale ustanove i bolnice a ima ih 23 u kojima rade albanci i gde se leče, sanirane su od strane međunarodne zajednice - rekao je Ivanović.

Prema njegovim rečima, radi se u otežanim uslovima, i osim problema sa snabdevanjem ne samo lekovima, postoji problem dolaska pacijenata sa prostora južne srpske pokrajine.

- Zbog nebezbednosti i nesigurnosti ljudi nerado napuštaju svoje domove, enklave pa se često javljaju u odmaklom stadijumu bolesti kada je lečenje znatno teže - objašnjava Ivanović.

- U ovom trenutku nedostaju lekovi, ali ne samo oni već i ostale potrepštine kao što su hrana, tehnički materijali, sredstva za higijenu - kaže Ivanović.

Ukoliko se situacija produži dugoročno, Ivanović kaže da postoji humanitrana kriza u nestašici pojedinih antibiotika, anestetika, citostatika.

- Ako se natavi situacija sa blokadom i drakonskim sankcijama zaista ovo može prerasti u onemogućeno lečenje naših pacijenata. Za sada uspevamo da adekvatno zbrinemo uz pomoć ministarstva i naše države i da teškoće savladamo u kratkoročnom periodu - zaključio je Ivanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (32)

Loading
Dante

16.12.2018 11:54

Evropo probudi se i pomogni ovom narodu koji nista nije skrivio.

danijela

16.12.2018 11:56

Da li lekovi i edicinska oprema nedostaju i albanskim bolnicama i apotekama ili samo srpskim??! Skandalozno!

irina

16.12.2018 11:58

Ubijati na ovaj nacin ljude kao sto to cine siptari ne nestvarno da moze da se dogodi u ovom veku.

Zora

16.12.2018 12:01

Strasno, ovo je skandalozno.