Montenegrini načisto prolupali: Srbija prisvaja naše kulturno nasleđe

Autor: Tanjug

Vesti

15.12.2018

23:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Crnogorsko Ministarstvo kulture večeras je saopštilo da su "nastupom guslara prilikom otvaranja Kulturnog centra Srbije ''Ivo Andrić'' u Pekingu, koji je bio obučen u crnogorsku narodnu nošnju, kao u krajnje eksplicitnom identitetskom obeležju, organizatori tog nastupa posegnuli u konkretno kulturno nasleđe Crne Gore, predstavljajući ga kao svoje".

RepublikaFoto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Foto: Ilustracija

- Činjenica da je pevanje uz gusle deo kulturnog nasleđa više balkanskih naroda, obavezuje, u najmanju ruku, na obazriviju prezentaciju ovog nematerijalnog dostignuća, od one prezentacije koju smo mogli videti prilikom otvaranja Kulturnog centra Srbije ''Ivo Andrić'' u Pekingu - navodi se u saopštenju crnogorskog ministarstva koje prenosi RTCG.

U njemu dalje piše da "to što je pevanje uz gusle za sada upisano na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva kao deo kulturnog nasleđa Srbije, podrazumeva da Srbija prilikom prezentacije ovog nasleđa tretira sopstvenu guslarsku tradiciju i sve ono što uz nju ide, kao što su nošnja, simbolička značenja i izvornost i autentičnost tekstova guslarskih pesama".

- Poštujući činjenicu da pevanje uz gusle pripada i kulturnom nasleđu Srbije, što je uostalom potvrđeno upisom na UNESKO listu, smatramo da se prilikom prezentacije i promocije ovog nematerijalnog dostignuća ne bi smelo referisati na one njegove sadržaje i elemente koji pripadaju drugim narodima, odnosno kulturnom nasleđu druge države. Vođena takvim pristupom, Crna Gora će i ubuduće prezentirati pevanje uz gusle, kao deo sopstvenog kulturnog nasleđa, što će se posebno odnositi na period nakon što kandidatura Crne Gore, Albanije, Hrvatske i BIH bude prihvaćena od strane UNESKO - poručili su iz crnogorskog mistarstva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading