Skandal, Šiptarima smeta i Skenderbeg: Portret sklonili sa Trga u Prizrenu i bacili na žičanu ogradu

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

13.12.2018

13:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Portret Đerđa Kastriotija Skenderbega, borca protiv osmanskih osvajača, inače, Srbin, kojeg su Albanci prisvojili kao svog nacionalnog heroja, uklonjen je sa Trga Prizrenske lige i bačen na parking iza zgrade opštine.

Foto: Wikipedia

Portret je uz žičanu ogradu postavljen naglavačke, a nadležni istražuju kako je do ovoga došlo i prete sankcijama za počinioce, prenela je Koha Ditore.

Portret Skenderbega je na Trgu Prizrenske lige postavljen povodom 28. novemba, koji Albanci na Kosovu i Metohiji obeležavaju kao Dan albanske zastave i Dana opštine Prizren.


Ovaj incident je, kako se navodi, izazvao reakcije nadležnih građana ne samo u Prizrenu, nego i u drugim kosovskim opštinama.

Fotografije portreta Skenderbega u mozaiku, postavljenog naglavačke, na društvenim mrežama je objavio autor, Besart Gaši, koji je ovaj incident nazvao sramnim i dodao da o njemu nije bio ni obavešten.

Gradonačelnik Prizrena, Mitaher Haskuka, izjavio je da je o ovome saznao iž medija i najavio istragu i sankcije za počinioce.


- Mozaik je očišćen i smešten na sigurnom mestu, dok slučaj ne bude istražen, a neodgovorne osobe će biti sankcionisane - rekao Haskuka.

 

 

Komentari (10)

Loading
Jovana

13.12.2018 13:19

Albancima smetaju i oni sami. Ne mogu jedni druge da podnesu.

Marina

13.12.2018 14:15

Oni ne znaju za kulturu i istoriju jer ih nemaju.