Borba za prava se nastavlja: Srbi i danas na ulicama Kosovske Mitrovice

Autor: Republika

Vesti

12.12.2018

19:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Građani četiri opštine na severu Kosova i Metohije i danas su protestovali u Kosovskoj Mitrovici, odakle su poručili da će nastaviti mirno da se bore za svoja prava, prenosi RTK2.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Fotografija sa jednog od protesta

- Ne dozvolimo da i naša deca vode ovu borbu - poručio je okupljenima ispred sedišta Euleksa i EU predsednik Srpske liste Goran Rakić. Kako je rekao, međunarodna zajednica i dalje sramno ćuti i posmatra kako iz Prištine svakodnevno prete novim merama, kaznama, pokušavajući da Srbima na najgori mogući način uteraju strah u kosti, a sve sa jednim jasnim ciljem - "da Srbi kupe nepovratnu kartu i napuste svoje domove". 

- Da li je zaista međunarodna zajednica nemoćna da se suprodstavi onima koje je sama stvorila i podržava, dok oni zveckaju oružjem i oduzimaju prava koja su svakom od nas zagarantovana, a to je pravo na život - upitao je Rakić.


- Prestanite da nas tlačite, licemerno ucenjujete, zanemraujute naša osnovna ljudska prava. Odškrinite slobodno te zavese, nećemo vam ništa - rekao je Rakić i dodao da Srbi samo žele svoja prava i slobodu.
Direktor Studentskog centra Jovo Popović rekao je da "jednostrane, anticivilizacijske i antihumane mere sa taksma od 100 odsto" duboko pogađaju i studente i Univerzitet. On je istakao da su mere Prištine ne samo nezabeležene, već su i neprimerene u Evropi i svetu u 21. veku.

- Umesto da studenti u jeku semestra obavljaju svoje redovne nastavne i druge aktivnosti moraju da se bore za elementarna ljudska prava. U prirodi Univerziteta i akademskih građana je opredeljenje za dijalog, a ne za konflikt, za mir, a ne za sukob, za saradnju, a ne za izolaciju - ukazao je Popović. Okupljenima su se obratila i direktorka dečjeg obdaništa "Lane" iz Zvečana je Zorica Keljanović koja je istakla da su ugoržena prava na život i detinjstvo sve dece koja žive na KiM i apelovala na UNICEF da ne zatvara oči pred, kako je rekla,"ovom humanitarnom katastrofom".

- Ponestaju nam zalihe hrane, dobavljači nisu u stanju da dopreme robu koju potražujemo, derivata za grejanje je sve manje, ponestaje hemije, didaktičkog materijala. Bliži se Nova godina, raduju se sva deca sveta, daruju se poklonima i dok se ostala deca raduju i razmišljaju šta će dobiti, naša deca zajedno sa nama razmišljaju da li će sutra imati da popiju čašu mleka ili eventualno pojedu parče čokolade - naglasila je Zorica Keljanović. U ime privrednika, Radoš Petrović je okupljenima obećao da će naći načine da obezbede sve potrebne namirnice, a predstavnicima vlasti u Prištini poručio da razgovorom dođu do rešenja.

- Neka oni lepo idu u kancelarije i neka pregovaraju, neka se dogovaraju, neka povuku i ove odluke koje su doneli da mi ovde mirno živimo, a oni neka nađu rešenje koje će biti prihvatljivo i za nas i za njih. Neka nas ostave da na miru živimo jedni pored drugih, kao sav normalan svet - naglasio je Petrović. 
Kako je rekao, svi zajedno, privrednici, radnici i studenti na KiM moraju se organizovati da se sami brane, jer, kako je rekao, ako se budu sami branili, stići će im pomoć i od drugih. Sa protesta su upućene i reči podrške Milanu Radoičiću i trojici uhapšenih Srba osumnjičenih za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića, prenosi RTK2.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (29)

Loading
slavko

12.12.2018 20:07

Nema predaje ma koliko bilo tesko boriti se moramo svi.

Marija

12.12.2018 20:09

Srbima iz Kosovske Mitrovice ne preostaje nista drugo nego da mirnim putem protestuju za svoja prava i protiv humanitarne katastrofe.

admin

12.12.2018 20:17

Srbi sa Kosova daju primer celom svetu kako se mirnim putem bore za svoja prava na normalan život.

markopetrovic

12.12.2018 20:39

Samo hrabro i da izdrzimo mora da se nadje neko resenje