VESELJI SE NE BUDI IZ ZIMSKOG SNA: O vojsci Kosova glasamo u petak, ona neće ugrožavati komšije!

Autor: Tanjug

Vesti

12.12.2018

12:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji izjavio je da će se o transformaciju KBS u vojsku Kosova glasati u petak kao što je bilo planirano, bez obzira na upozorenje NATO, i tvrdi da ta vojska neće ugrožavati komšije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kadri Veselji

Veselji je za Glas Amerike rekao je da je uveren da će generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg "imati dobre namere i shvatiti to kao naše legitimno pravo".

- Naša vojska je vojska partnerstva, a ne vojska koja ugrožava komšije. Stoltenberg bi više trebalo da brine o ruskim bazama u Srbiji u Nišu nego o partnerima NATO, koji su usko povezani sa SAD i zemljama NATO - rekao je Veselji.

Govoreći o zabrinutosti Beograda u vezi sa stvaranjem vojske, Veselji je rekao da je Priština spremna da preuzme odgovornost za Srbe na celoj teritoriji Kosova.

- Ono što treba da se desi jeste da Srbija ne krši prava Srba na Kosovu i da ih ne ucenjuje da napuste KBS, kako to u mnogim slučajevima radi, preko svojih struktura i ljudi. Zbog činjenice da su naši građani, kosovski Srbi, suvereni građani i mi ćemo ih najviše poštovati - rekao je Veselji.

Najavio je da će posle glasanja o vojsci, parlament održati sednicu kako bi se nastavio proces dijaloga sa Beogradom.

- Imamo ustav, imamo teritoriju, razgovaraćemo sa Srbijom kao suverena država o dobrosusedskim odnosima. Srbija mora da prizna našu zemlju i teritoriju koju imamo - rekao je on.

Prema njegovim rečima, podizanje carine za 100 odsto na srpske proizvode nema cilj da obustavi dijalog i Priština će se truditi da ubedi saveznike da se akcija odnosi na nacionalnu bezbednost.

- To nije odluka koja namerava da krši dijalog, nema cilj da utiče na naše buduće odnose i postizanje sporazuma, ali Srbija zaista treba da razmišlja o Kosovu. Ne može da se ponaša onako kako joj je zgodno - rekao je Veselji.

On tvrdi da Srbija ne poštuje kosovske proizvode i dokumente. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (18)

Loading
borko

12.12.2018 13:09

Možete je vi izglasati ali nećete je formirati jer vam je ne daju vaši Amerikanci.

Danijela

12.12.2018 13:20

Nebi ni pravili vojsku da ne želite da ugrožavate komšije, niko nije lud da vam veruje.

Vera

12.12.2018 13:21

Koja njegova vojska,jedan puk i to mali mogu da formiraju,,,tako da se mi komsije ne osecamo ugrozenim ali neka Evropa vidi sta ce sa njima!

Jelena

12.12.2018 13:32

Srbija nije krsila prava njenog naroda na kim niti ce, ako je neko krsio prava onda su to albanci.