Vanredni parlamentarni izbori napravili pometnju među političarima: Ovo su reakcije vlasti i opozicije!

Autor:

Vesti

11.12.2018

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najozbiljnije razmatra održavanje vanrednih parlamentarnih izbora na proleće, najverovatnije u martu ili aprilu, saznaje Srpski telegraf od izvora bliskih SNS.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Foto: Ilustracija

Kako objašnjavaju naši sagovornici, Vučić će tako pružiti priliku opozicionim grupacijama u Srbiji koje su upravo u jeku žestokih pritisaka spolja pokrenule ulične proteste i obrušile se na vlast teškim optužbama da pokažu kakvo im je uporište u narodu.

Naravno, kažu naši izvori, izbori bi bili dobri i zbog svega što se događa na KiM, kao provera podrške politike koju vodi vlast u Beogradu.

- Vučić gotovo svakodnevno na ovu temu razgovara sa najbližim saradnicima kako u stranci tako i u državi, a odluka bi mogla da bude doneta sledeće sedmice. Treba svakako sačekati i glasanje u nedelju u Lučanima, gde je opozicija sabrala sve raspoložive snage u pokušaju da preuzme vlast - kaže sagovornik našeg lista.

Pobedite na glasanju, drugačije ne može

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je u nedelju da nije fasciniran protestima i da neće popuštati vaninstitucionalnim pritiscima.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Aleksandar Vučić

- Nijedan zahtev nikada neću da vam ispunim, može pet miliona da vas se skupi, možete samo da dobijete izbore i onda ispunjavajte ono što je narodu obećano. Ja pod pritiscima neću da radim i po tome se razlikujem od svih drugih - kazao je Vučić.

POTVRDA LEGITIMITETA

Gradonačelnik Novog Sada i potpredsednik SNS Miloš Vučević za Srpski telegraf kaže da je njegova ideja da se ide na vanredne izbore, ali da će Vučićeva reč biti poslednja.

- Podsetiću vas da sam se pre dva meseca zalagao za vanredne izbore i da smo Nebojša Stefanović i ja to predložili predsedniku. Kakva god da bude Vučićeva odluka, stranka će je apsolutno podržati jer znamo da najbolje sagledava sve činjenice i na unutrašnjem i na međunarodnom planu - smatra Vučević.

Reakcije srpskih političara 

Aleksandar Vulin, ministar odbrane

RepublikaFoto: Tanjug/J. MAMULA
Aleksandar Vulin

Najbolji odgovor protiv priča o diktaturi je da izađete na izbore. Najbolji odgovor na priče da je zemlja u mraku i da vladaju ljudi koje narod ne želi je da izađete na izbore, pa da Srbija sama kaže koju politiku želi

Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke

Vučić još izbegava obaveze koje je preuzeo dolazeći na vlast, ali izgleda da ga one sustižu. Zato će verovatno raspisati izbore da kupi još vremena.

RepublikaFoto: Tanjug
Sandra Rašković Ivić

Narod na KiM razapinju, ali i on svojom politikom daje doprinos tom razapinjanju. Ako raspiše izbore, problem Srba sa KiM će malo odložiti. Kad god ne zna šta da radi, Vučić poseže za izborima.

Vjerica Radeta, SRS

Raspisivanje prevremenih izbora uvek zavisi od volje vlasti. U našem slučaju od Vučića. Mi smo opoziciona partija i ne bavimo se kalkulacijama. Ako izbora bude, spremno ih čekamo

Darko Glišić, predsednik IO SNS

Ne isključujem da može da se desi u narednoj godini neka vrsta izbora, da li prevremenih parlamentarnih ili već kakvih, izbori mogu da dođu na dnevni red, ali to zavisi od sveukupnih društvenih prilika

Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Goran Vesić

Srbija je demokratska zemlja i svako slobodno može da izražava svoju volju. Vlast se bira i smenjuje na izborima, a ne na ulici

Dragan Marković Palma, JS

U Srbiji se preko ulice ne dolazi do vlasti. U Srbiji se izlazi na izbore. Ostavite ime i prezime, kažete šta ste radili dok ste bili na vlasti. Iznesite svoj program, pa građani mogu da glasaju za taj program

O izborima je juče govorio i predsednik Stranke pravde i pomirenja i narodni poslanik Muamer Zukorlić, koji je rekao da je njegova lična procena da će se izbori održati do kraja prve polovine 2019. To će, smatra on, biti šansa za sve aktere na političkoj sceni da pokažu svoju snagu.

- Zbog nužnosti da se izađe s nekim novim koracima u pogledu tih velikih pitanja potrebno je obnoviti legitimitet vlasti - naveo je Zukorlić.

2016. ODRŽANI POSLEDNJI PARLAMENTARNI IZBORI

Prema njegovim rečima, vladajuća koalicija je kompleksna, a postoje i "neki faktori" koji koče "neke političke procese", te se zbog toga mora desiti obnavljanje vladajuće strukture.

- Verovatno neke stranke koje sada imaju uticaj s nekom grupom poslanika neće imati tu grupu ili neće imati uopšte poslanika. Tako da mislim da je situacija zrela za izbore već tokom naredne godine - podvlači Zukorlić.

Hrvatski fudbaler Mario Stanić: Kolinda, ugledaj se na Vučića!

Bivši hrvatski reprezentativac Mario Stanić upitao je zašto je Srbija mogla da istakne kandidaturu za organizaciju Mundijala u fudbalu 2030, a svetski vicešampion Hrvatska nije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kolinda Kitarović Grabar ugledaj se na Vučića

- Mišljenja sam zapravo da su naši političari najzaslužniji za kandidaturu Srbije. Kad je Vučić video navijačku strast naše predsednice, kad je gledao našu vladu kako putuje na finale i kako bezbrižno peva u avionu, pretpostavljam da mu se istog časa svet srušio. Tad mu je verovatno i sinula ideja o kandidaturi za Svetsko prvenstvo. Dok su se naši političari takmičili ko je vatreniji navijač, dok su naši političari igrali neke svoje lične utakmice i skupljali jeftine političke poene, ispada da je predsednik Srbije razmišljao drugačije i konstruktivnije - ocenio je Stanić.

LIČNI INTERESI

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović za naš list dodaje da je uz predsednika Vučića šta god da odluči.

- Kako god misli Vučić, ja sam uz njega. U svemu, pa i u tome. Nije lak period za Srbiju imajući u vidu ponašanje takozvanih prištinskih vlasti, kao i onih koji to podržavaju. S druge strane, mislim da je takozvana opozicija nedorasla. Umesto da se svi okupimo i imamo konstruktivne stavove oko ovog pitanja jer je to pitanje budućnosti Srbije, oni se bave vređanjem, napadanjem i ličnim interesima - poručuje Mihajlovićeva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading