Na Kosovo neće moći Srbi stari između 18 i 60 godina?!

Autor:

Vesti

10.12.2018

06:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpuna blokada Srba i svega srpskog! Kako saznaje Srpski telegraf, Ramuš Haradinaj u okviru novih mera koje je najavio protiv Srbije planira i da svima sa srpskim dokumentima starosti između 18 i 60 godina zabrani ulazak na Kosovo i Metohiju. To je, u stvari, isto ono što Ukrajina i njen predsednik Petro Porošenko odnedavno primenjuju u odnosu na Ruse.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ramuš Haradinaj

Prema saznanjima našeg lista, premijer lažne države pohvalio se zapadnim diplomatama u Prištini da ima, kako je rekao, još aduta u rukavu u borbi protiv Srbije. Među njima je nabrojao i zabranu ulaska, pozivajući se upravo na Porošenka. U izjavi novinarima, međutim, nije želeo da otkriva detalje.

- Pored taksi od 100 odsto na proizvode iz Srbije, možemo preduzeti i još gore korake, koji nemaju veze sa tarifama. Videćete kakve su to mere kada se budu dogodile - naveo je Haradinaj za albansku TV A2.

DISKRIMINACIJA

Podsetimo, Porošenko je pre desetak dana izdao naredbu da se svim Rusima starosti od 16 do 60 godina zabrani ulazak u Ukrajinu, uz nesuvislo objašnjenje da time sprečava formiranje privatne vojske za borbe na ukrajinskoj teritoriji.

RepublikaFoto: TV Pink/printscreen
Aleksandar Vučić

Vučić: Znamo tri stvari koje bi mogli da učine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić priznao je da sa velikim strahom i zebnjom iščekuje nove poteze Prištine jer je, kako kaže, ludilo postalo bezgranično. On je dodao da bi mogli da preduzmu tri nove mere, ali nije želeo da precizira o čemu je reč.

- Ali, ne mislim da je ijedna od tih stvari dugoročno dobra za Haradinaja, on je čovek koji kratkoročno posmatra stvari, kao i neki od naših političkih protivnika. Mislim da je za nas važno da pokazujemo stabilno i snažno, a uvek mirno odupiranje i suprotstavljanje takvim merama. Videćemo šta će da preduzimaju i u skladu sa tim donosićemo odluke - poručio je predsednik.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da se može očekivati da sledeći Haradinajev korak bude ograničavanje slobode kretanja.

Simić (Srpska lista): I sami raspolažemo informacijama koje idu u prilog ovakvom razvoju događaja

- To bi moglo da bude uvođenje neke procedure koja bi znatno otežala kretanje između ostatka Srbije i Kosova. Pronašli bi neko opravdanje koje je pre svega za domaću upotrebu i time bi povećali pritisak na Srbiju. Glavna tačka pritiska bi tako bili Srbi na Kosovu - napominje Stanković.

 

 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hapšenje Đurića

Neke od dosadašnjih zabrana

5. maj- Fudbalerima Zvezde zabranjen dolazak na humanitarnu prijateljsku utakmicu u Gračanici

31. maj - Reditelju Borisu Malagurskom zabranjeno da prisustvuje projekciji svog filma "Kosovo - momenat u civilizaciji" na KiM

27. jun - Aleksandru Vulinu zabranjeno da učestvuje na obeležavanju Vidovdana na Gazimestanu

5. septembar - Marku Đuriću zabranjen ulazak na Kosovo

4. decembar - Ekspedicija KK Partizan zaustavljena na administrativnom prelazu i nije mogla da nastavi put ka Leposaviću i Kosovskoj Mitrovici, gde je trebalo da uruče humanitarnu pomoć i simbolično odigraju utakmicu

4. decembar - Zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev zaustavljen na prelazu Jarinje

DOKLE ĆUTANJE?

Igor Simić, potpredsednik Srpske liste, kaže da i sami raspolažu određenim informacijama koje idu u prilog ovakvom razvoju događaja.

Stanković: Može se očekivati da sledeći Haradinajev korak bude ograničavanje slobode kretanja

- Ne mogu da tvrdim da će do toga doći, ali ono što smo saznali ukazuje da se tako nešto planira. Posle blokade distribucije srpskih proizvoda, nas više ništa ne može iznenaditi. Mene samo zanima da li međunarodna zajednica namerava da čeka da situacija eskalira do tog nivoa da ovde imamo žrtve, blago osuđujući ovakav vid pritiska na Srbe na Kosovu - rekao nam je Simić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
zozon

10.12.2018 07:40

Pa ko je u koaliciji sa Haradinajem. Drugo se ništa nije moglo ni očekivati.