Skupština Srbije usvojila budžet za 2019. godinu!

Autor: Republika

Vesti

07.12.2018

11:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Skupština Srbije usvojila je danas budžet za 2019. godinu kojim su predviđeni prihodi od 1.246,2 milijarde dinara, a rashodi 1.269,1 milijardu, tako da će deficit biti 22,9 milijardi, što je 0,4 odsto očekivanog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Skupština

Budžet je projektovan na osnovu procene da će rast BDP-a dogodine biti 3,5 odsto, a da će inflacija iznositi 2,3 odsto.

U budžetu je predvidjen novac za povećanje plata u javnom sektoru od sedam do 12 odsto, tako da će ukupan fond za plate na svim nivoima vlasti dogodine za 33 milijarde biti veći nego ove godine, dok će za penzije izdvajanja iz budžeta i PIO fonda biti veća za 35 milijardi dinara. Za kapitalne investicije predviđeno je 165,5 milijardi dinara, što je 30 odsto više nego u ovoj godini. Za zakon je glasao 141 od 149 prisutnih poslanika, niko nije glasao "protiv" niti je bilo uzdržanih.

USVOJEN ZAKON O CENTRALNOM REGISTRU SOCIJALNOG OSIGURANJA

Skupština je usvojila danas većinom glasova i Zakon o centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja, kojim će se efikasnije kontrolisati naplata doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, a pored toga smanjiće se i troškovi administracije. Za zakon je glasalo 144 poslanika od 151 prisutnih. Nije bilo glasova "protiv", kao ni uzdržanih. Zakon će obezbediti regulisanje razmene podataka u pogledu uplate doprinosa za obavezno socijalno osiguranje povezivanjem Centralnog registra i Poreske uprave. Vodiće se registar zaposlenih, izabranih, imenovanih, postavljenih i angažovanih lica kod korisnika javnih sredstava.

GLASANJE O 62 TAČKE DNEVNOG REDA

Poslanici se danas izjašnjavaju inače o 62 tačke dnevnog reda. Poslanici će danas između ostalog glasati o povećanju taksi za pretplatu RTS i RTV sa 150 na 220 dinara i nastavku zabrane zapošljavanja u javnom sektoru i u narednoj godini. Glasaće i o osnivanju Fonda za nauku, izmenama i dopunama Zakona o patentima.

Poslanici će glasati i o predlozima zakona o radijacionoj i nuklearnoj sigurnosti i bezbednosti, i o centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja, kao i o više međudržavnih sporazuma i izboru predsednika sudova i zamenika javnog tužioca. Poslanici više opozicionih grupa napustili su sednicu juče jer su nezadovojni što je razmatranje svih tačaka dnevnog reda bilo objedinjeno a vreme za polemiku u pojedinostima je trošeno samo na prvu tačku. Oni su tokom noći u Skupštini Srbije držali konferencije za novinare na kojima su govorili o budžetu i drugim predloženim zakonima, ukazujući da im to nije bilo omogućeno u plenumu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (16)

Loading
Marija

07.12.2018 12:05

Za dalji rad i funkcionisanje veoma je bitno da se budzet usvoji na vreme da ne bi bilo zastoja.

Mitar Odović

07.12.2018 13:31

@Marija - Marija:Ova vlast ozbiljno vodi državu i budžet donosi na vreme, za razliku od bivše vlasti koji su to donosili uoči Nove godine.

Miloš

07.12.2018 12:07

BDP raste zahvaljujući odgovornoj politici naše Vlade...

zarkokoric78

07.12.2018 12:10

Rezultat ozbiljnog i odgovornog rada poslanika.