Zver! Spisak njegovih zlodela je podugačak, a za njih je znala i CIA: Evo ko je zločinac Rustem Mustafa

Autor: mediji, Republika

Vesti

06.12.2018

23:26

Rustem Mustafa Remi, komandant terorističke takozvane "Oslobodilačke vojske Kosova" ("OVK") za Podujevsku oblast, protiv koga će, prema tvrdnjama Kohe, biti podignuta prva optužnica na Kosovu i Metohiji za ratne zločine jedini je lider tzv. "OVK" na Kosovu i Metohiji koji je osuđen na pravosnažnu zatvorsku kaznu.

On je 2015. osuđen samo na četiri godine zatvora jer je nečovečno postupao prema zarobljenim albanskim civilima jer je sumnjao u njihovu odanost terorističkoj tzv. "OVK".

Mustafa, koji je bio tzv. "komandant" tzv. "OVK" za teritoriju Laba, formirao je kriminalnu organizaciju koja kontroliše tu oblast, a njega su, osim srpske BIA i bezbednosne službe zapadnih zemlja označile kao jednog od glavnih organizatora terorističkih akcija od početka 2001. na Kosmetu, u Makedoniji i opštinama na jugu centralne Srbije - Bujanovcu, Medveđi i Preševu.

Transport heroina i marihuane

U izveštaju BIA-e navodi se da je on jedan od najuticajnijih "komandanata" tzv. "OVK" i "kosovskog zaštitnog korpusa", kao i da je taj klan usmeren na aktivnosti vezane za krijumčarenje droge.

On i njegova kriminalna organizacija kontrolisali su transport heroina i marihuane preko teritorije Laba i okolnih opština, a istovremeno uspostavili su bliske kontakte sa osobama koje kontrolišu transport droge iz Albanije i Turske preko Kosmetu ka Evropi.

Foto: Ilustracija

Kako se navodi, za Mustafin terorizam se znalo i u SAD - odlukom američkog predsednika Džordža Buša od 29. juna 2001. u Federalnom registru SAD (knjiga 66, broj 126), Mustafa dospeva na listu ljudi koji predstavljaju "pretnju miru na zapadu Balkana i međunarodnim snagama u regionu".

Rustem Mustafa, poznat kao "komandant Remi", rođen je 1971. na Kosovu i Metohiji. Tokom rata na Kosmetu 1998-1999. bio je  tzv." komandant" regionalne zone Lab i član takozvane Lapske grupe tzv. "OVK".

Pod njegovom komandom ubijeni su srpski i albanski civili a njihova imovina je opljačkana i uništena.

Rustem i drugi su navodno držali zarobljenike u nehumanim uslovima, uskraćujući im adekvatnu zdravstvenu negu, hranu, vodu i podvrgavani stalnom premlaćivanju, mučenju i drugim pretnjama smrću od avgusta 1998. do juna 1999. godine.

U aprilu 1999. Mustafa je navodno naložio Nazifu Mehmetiju da ubije pet Albanaca koji su bili zatvoreni u pritvorskim centrima u Majaku i Potoku i optuženi za saradnju sa srpskim snagama, navodi se na sajtu ove nevladine organizacije.

Tanjug/AP
Hašim Tači

Posle konflikta Rustem Mustafa je postao poslanik i potpredsednik vladajuće Demokratske partije Kosova (PDK).

On je uhapšen u avgustu 2002. i izveden pred Okružni sud u Prištini u kojem su sudile međunarodne sudije Unmika.

Osuđen je 16. jula 2003. zajedno sa još trojicom pripadnika tzv. "OVK" za ubistvo petoro kosovskih Albanaca na 17 godina zatvora, ali je tzv. Vrhovni sud Kosova preinačio presudu 2005. godine.

Tačijev poslanik

Prema obaveštajnim podacima, Mustafa u svojim kriminalnim aktivnostima, pre svega trgovini drogom, sarađuje sa Ramušom Haradinajem, dok je do 2015, kada je pravosnažno osuđen, bio poslanik i potpredsednik Tačijeve stranke.

Grupe pod kontrolom Mustafe, osim što proteruju preostale Srbe, počinju da se bave preprodajom napuštenih stanova i druge imovine.1

Tanjug
Ramuš Haradinaj

Mustafa je osim terorističke grupe "BIA" direktno formirao i "Skiftere" i "Crvenu ruku", čiji su pripadnici progonili, kidnapovali i ubijali preostale Srbe na području Prištine i Podujeva.

Na osnovu izjava članova porodica ubijenih Albanaca Agima Muslijua, Aljuša Kastratija, Idriza Svarče, Drite Voce, kao i svedoka ovih ubistava Envera Sekirača, Unmik je 11. avgusta 2002. uhapsio Rustema Mustafu.

Međunarodno veće Okružnog suda u Pristini 2003. ga osuđuje na 17 godina zatvora.

Tzv. Vrhovni sud Kosova je 2005. poništio presudu i naložio novo suđenje na kojem je 2013. Mustafa osuđen na svega četiri godine zatvora, a Apelacioni sud u Prištini u novembru 2015. godine potvrdio je prvostepenu presudu.

Komentari (0)

Loading