Veselji putuje u Vašington sa jasnim zahtevom: Traži da Amerika naoruža vojsku Kosova

Autor: Republika

Vesti

05.12.2018

18:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kosovski mediji nezvanično saznaju da bi pre formiranja vojske Priština trebalo da zakone, ali i snabdevanje oružjem koordinira sa Vašingtonom - ukoliko Tramp na to pristane.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kadri Veselji

Kadri Veselji će, kako pišu prištinski mediji, otputovati u Sjedinjene Američke Države sutra, radi konsultacija o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku.

On će u SAD boraviti nekoliko dana, a očekuje se da će imati sastanke sa visokim zvaničnicima Stejt departmenta. Ova poseta, prema istim izvorima, biće realizovana pre sednice parlamenta 14. decembra, kada će se poslanici izjasniti o paketu zakona o transformaciji KBS u vojsku.

Navodi se da će Veselji otputovati u SAD kako bi koordinisao poslove sa američkom državom pre nego što se izglasaju nacrti zakona o vojsci, kao i da bi potpisao nekoliko sporazuma koji imaju za cilj snabdevanje vojske Kosova naoružanjem, prenosi Blic.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je juče da je najava formiranja takozvane kosovske vojske do sada najveća pretnja miru i bezbednosti u regionu.

 

 

- Osnivanje te nelegalne formacije ugrozilo bi sve što se do sada postiglo u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Ta vojska se formira protiv Srbije i srpskog naroda na KiM, i to se ne može prikriti nikakvim neuverljivim obrazloženjima o potrebi doprinosa samoproglašenog Kosova globalnoj bezbednosnoj arhitekturi - upozorova Đurić.

On navodi da jedino čemu bi jedna takva formacija doprinela jeste produbljivanje međuetničke distance u regionu, i bila bi novi fitilj na balkanskom buretu baruta.

- Još nije kasno da se Priština odgovori od namere da formira vojsku, i potrebno je to učiniti odlučno i bez ustezanja, kako bi se šansa dala miru i dijalogu, a sprečilo izbijanje novih ratnih požara na Balkanu - zaključio je Đurić. E. B.

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (39)

Loading
Filip

05.12.2018 18:41

SAD im je i tvorac svega.

dragan

05.12.2018 18:42

Sta siptari ustvari hoce,da ratuju sa Srbijom.

Deki76

05.12.2018 18:42

Samo lud covek moze teroristima dati puske u ruke.

bane

05.12.2018 18:43

Nazalost mislim da je to vec gotova stvar.