Ambasador Čepurin: Ako je "razgraničenje" prihvatljivo za Srbiju, prihvatljivo je i za Rusiju

Autor: Tanjug

Vesti

05.12.2018

16:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Rusija će podržati odluku o Kosovu koju Srbija smatra prihvatljivom za sebe", kazao je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Podržava Srbiju: Aleksandar Čepurin

- Ako je Beograd zadovoljan razgraničenjem sa kosovskim Albancima, ne vidim razloga za primedbe od strane Moskve - rekao je on u intervjuu za "Cord magazin".

Rezolucija 1244

Odluka o KiM trebalo bi, kako kaže, da bude doneta bez ucenjivanja Beograda, i, poručuje, "na osnovama i uz poštovanje Rezolucije 1244", koja, prema njegovim rečima, "fiksira teritorijalnu lojalnost Kosova Srbiji".


Čepurin dodaje da je stav Rusije po ovom pitanju nepromenjen i da ona insistira na tome da bilo koji dogovor o budućim odnosima treba da bude baziran na Rezoluciji 1244 SB UN.

- Stav Rusije o Kosovu i Metohiji ostaje nepromenjen, insistiramo na tome da bilo koji dogovor o budućim odnosima treba da bude baziran na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija - naveo je Čepurin.

 

 

Takav dogovor, ako ga bude, napominje ambasador, treba da bude učvršćen usvajanjem nove rezolucije Saveta bezbednosti UN, i smatra, mora biti primenjiv.


- Možemo videti da su napori Evropske unije propali, jer Priština potpuno ignoriše privremene dogovore koji su postignuti u okviru briselskog procesa, uključujući uspostavljanje Zajednice srpskih opština - rekao je Čepurin.

SPC meta napada

Čepurin dodaje da nema vidljivog napretka u povratku srpskih izbeglica, a Srpska pravoslavna crkva je izložena novim napadima.

- Specijalni sud nikada nije počeo sa radom na Kosovu. A šta je sa istragom ubistva Olivera Ivanovića koju vode Kosovari? Sve ovo ne doprinosi optimizmu - zaključio je Čepurin.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (34)

Loading
Marija

05.12.2018 16:28

Rusija u potpunosti podrzava Srbiju i ona je za svaki dogovor na koji pristaje Srbija.

Dacha

05.12.2018 16:29

Ohrabruju reci Cepurina, Srbija nikada nece priznati nezavisnost Kosova i zbog toga je dobro imati Rusiju uz sebe.

ana

05.12.2018 16:33

Rusija ce uvek podrzati Srbiju.

Lila

05.12.2018 16:42

Prijateljska podrska Rusije nam puno znaci po resavanju kosovskog pitanja.