JUTARNJI NAJAVLJUJE: Hrvatski i makedonski premijer dogovaraju pakt protiv Srbije

Autor: Republika

Vesti

03.12.2018

08:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sedmero evropskih premijera, od kojih petero iz država članica EU, te evropski poverenik za proširenje Johanes Han i predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti biće glavne zvezde sastanka na vrhu Srednjoevropske inicijative (SEI) koji će se danas i sutra održati u Zagrebu.

RepublikaFoto: Tanjug
Andrej Plenković, premijer Hrvatske

Tim sastankom Hrvatska će završiti jednogodišnje predsedanje Inicijativom. U članstvu Srednjoevropske inicijative je 18 evropskih država, ali uz Hrvatsku i još sedam država članica, službeno još nije poznato ko će predstavljati ostalih 10 država na ovom sastanku.

Tokom jučerašnjeg dana još se dogovarao tačan popis predstavnika država članica Inicijative koji će doći u Zagreb, pa će tek danas biti i službeno poznat. Tako do juče i dalje nije bilo poznato ko će u Zagrebu predstavljati Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Italiju, Austriju...

Prema neslužbenim informacijama, Sloveniju bi trebao predstavljati ministar kulture. Toliko premijera na sastanku SEI-ja već dugo nije bilo, no ove je godine na hrvatsku inicijativu to ipak dogovoreno.

Iako u Vladi već danima naglašavaju važnost ovog samita, koji se održava pod nazivom "Izgradnja sigurnosti, jačanje gospodarstva, omogućavanje napretka", mediji su zapravo u najvećoj meri usmereni na dolazak mađarskog premijera Viktor Orbana u Zagreb i bilateralni sastanak s premijerom Plenkovićem koji će se održati danas u popodnevnim satima.

Nakon Plenkovića s Orbanom će razgovarati i predsednica Kolinda Grabar-Kitarović.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Zoran Zaev, premiejr Makedonije

Prema nedslužbenim najavama, tema za razgovor je mnogo - odnosi MOL-a i Ine, hrvatski planovi za LNG terminal, ulazak Hrvatske u schengenski prostor, ali i mađarsko traženje pronalaska kompromisa u slučaju Žolta Hernjadija. U Zagreb dolaze i premijeri Albanije i Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev.

Premijer Plenković bi s albanskim kolegom trebao potpisati deklaraciju o strateškom partnerstvu Hrvatske i Albanije.

Na susretu Plenkovića i Zaeva možda bude govora i o ideji kosovskog vicepremijera o stvaranju zajedničkog pakta Kosova, Makedonije, Crne Gore i Hrvatske protiv Srbije. O Kosovu bi moglo biti reči na marginama sastanka s obzirom na to da evropski poverenik za proširenje Johanes Han u Zagreb dolazi iz Prištine, gde će pokušati da uveri kosovske čelnike da ukinu 100-postotne carine koje su uveli na uvoz srpske robe na Kosovo.

Dolazak velikog broja visokih evropskih predstavnika biće i novi izazov za sigurnosne službe koje će osiguravati njihov boravak. Kako se istovremeno u Zagrebu održava Advent, policijske snage će biti dodatno angažovane osiguravanjem ta dva događaja.

Prvi premijeri u Zagreb stižu već danas rano ujutro.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (34)

Loading
mimica

03.12.2018 09:24

Ipak ma kako bilo realno ne mogu da poverujem da bi te drzave saradjivale sa siptarima da bi Srbima naudili.

kaja

03.12.2018 09:24

Ovo ludilo ne moze niko da zaustavi?Dokle vise?Dosta je nevolje i mrznje bilo.

Ema

03.12.2018 09:26

Kako radite tako ce vam se i vratiti.

Mima

03.12.2018 09:29

Nema nista od toga, to su siptarske puste zelje.