Komandant JSO sa svojom jedinicom demolirao uporište OVK terorista: Tajna Legijina akcija na Kosovu!

Autor:

Vesti

30.11.2018

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Milorad Ulemek Legija dobio je zadatak da se njegova jedinica obračuna sa OVK teroristima koji su napadali i ubijali srpske policajce. Rezultat tajne operacije koju je vodio tadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije bilo je ubistvo Adema Jašarija, vođe terorističke grupe, i njegovih 66 saboraca.

Milorad Ulemek Legija

Na osnovu podataka iz službene beleške Resora državne bezbednosti sačinjene dva meseca posle okršaja, detaljno je istražena akcija koju su Ulemek i njegova jedinica sproveli.

- Pre nego što je svanulo u zoru 5. marta, pripadnici šiptarske UČK, terorističke grupe, napala je patrolu policije u selu Lauša. Tokom upada ranjena su dvojica pripadnika srpskih policijskih snaga. Naše snage odmah su dobile naređenje da krenu u tajnu akciju. Dobili su zadatak da lociraju i neutrališu šiptarske teroriste. Zadužen za ovu akciju bio je komandant JSO Milorad Ulemek. Uz njegovu jedinicu, podršku na terenu pružili su im pripadnici SAJ - piše u izveštaju operativca koji je je na terenu nepuna dva meseca istraživao svaki detalj akcije pre nego što je službi dostavio precizan izveštaj.

RepublikaFoto: youtube.com/ Vukbg
Goran Radosavljević Guri

Hardinaj: Bog me spasao od Legije i Gurija

U intervjuu Milomiru Mariću za televiziju Hepi Haradinaj je priznao da je bio okružen srpskim snagama i da ga je bog spasao od Gurija i Legije. Goran Radosavljević, bivši komandant Žandarmerije, u intervjuu za Srpski telegraf ispričao je o Haradinaju kao ratniku.

- Haradinaj je bio opasan borac, ratnik. Borio se za neki svoj ideal "velike Albanije" ili nezavisnog Kosova, kako god da se to nazove. Njemu je brat poginuo. I sam je rekao da kad se ide u borbu, očekujemo da će neko da pogine. Ko se plaši da pogine, nema šta da traži u borbi.

POTERA

Kako se navodi u belešci, Albanci su se posle napada u selu Lauša razbežali.

- Jašari je sa svojim borcima iz Lauša krenuo ka Dreničkom reonu, Donjem i Gornjem Prekazu. Prema operativnim saznanjima zasnovanim iskazima više kontartikarnih izvora sa mestom prebivališta u Dreničkom okrugu, teroristi su i ranije koristili ovo mesto za sklonište. Uvidom u lice mesta utvrđeno je da su mnogo ranije tu bili iskopani rovovi i spremni betonski bukeri. Jedan od tih bunkera bio je rezervisan za Jašarija. Na osnovu iskaza više pripadnika specijalnih jedinica koji su učestvovali u akciji nesporno je utvrđeno da je komandant jedinice odmah krenuo u akciju neutralisanja - navodi se u dokumentu.

 

 

RepublikaFoto: youtube.com/tomaras61
Hamza Jašari

Jašari: Još od Ilira Kosovo je naše, Srbi tu nisu bili

Hamza Jašari, brat Adema Jašarija, svojevremeno je ispričao kako on i njegova porodica misle da su Srbi na Kosmet došli 1928. U izjavi Jašari nije pomenuo, primera radi, 1389. ni gde su to Srbi bili tokom Kosovskog boja.

- Ovo je sve albanska zemlja. Ovde ne pamti niko da su bili Srbi nekada u životu. Od Ilira, od kad sunce greje ovu zemlju, mi smo ovde. Srbi su došli na Kosovo 1928. Pre ih nikada nije bilo. Oni lažu, oni pišu istoriju kako njima treba.

Operativac DB koji je sačinio izveštaj posebno naglašava da je Legijina akcija bila izuzetno efikasna.

Foto: Srpski telegraf
Službena beleška

- Prema operativnim podacima potvrđenim iz dva izvora od meštana, kao i od pripadnika Jedinice za specijalne operacije, teroristima su upućena više od dva poziva da se predaju. Gore navedeni izvori u iskazu navode da je "vrlo brzo" usledio obračun. Komandant Ulemek sproveo je brzu akciju u kojoj je bez svake sumnje neutralisano delovanje Jašarija. Otpor pripadnika UČK bio je snažan, poginulo je 66 terorista koji nisu hteli da izađu iz bunkera. Cela banda, Adem Jašariji i njegov brat Hamza Jašari, likvidirani su - navodi se u izveštaju SDB.

Slava za zlikovca

U Prekazu, u blizini kuće Adema Jašarija, bivšeg komandanta i osnivača OVK, postavljen je spomenik Jašariju napravljen od 200.000 metaka i puščanih zrna. Bista sa likom Jašarija otkrivena je 6. marta ove godine, na 20. godišnjicu Jašarijeve smrti, a kuća u kojoj je živeo pretvorena je u Memorijalni centar "Adem Jašari", a na obeležavanju godišnjice govorili su svi prištinski lideri. Evo šta su tada rekli

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hašim Tači

Hašim Tači, PREDSEDNIK TZV. DRŽAVE KOSOVO

- Svojom vizijom OVK je dobila podršku demokratskog sveta i postala vodeća sila političkih procesa 1998. i 1999. Rezistencija OVK i svih građana je ubedila demokratski svet, na čelu sa SAD i EU, da upotrebi najveću vojnu silu, NATO

Kadri Veselji, PREDSEDNIK SKUPŠTINE

- Požrtvovanje Adema Jašarija i njegove porodice je jedinstven slučaj u istoriji čovečanstva. Poruka toga je da ništa nije vrednije od slobode

Ramuš Haradinaj, PREMIJER TZV. DRŽAVE KOSOVO

- Porodica Jašari ubrzala vreme, preokrenula vekove, promenila epohe i večno ostala u sećanju nacije, kao jedinstven slučaj žrtvovanja za slobodu i dostojanstvo

PASJE SKLONIŠTE

U dokumentu je precizirano da na osnovu razgovora sa meštanima koji su bili očevici sukoba piše i da su se albanski teroristi ponašali kukavički i da su pokušali da se sakriju među životinjama.

JSO je branila zemlju

General Vladimir Lazarević za Srpski telegraf kaže da je JSO bila angažovana na Kosovu početkom 1998, ali da ne zna da li je Legija kao pojedinac učestvovao u okviru te akcije u Drenici, kada je neutralisana Jašarijeva grupa.

- Znam da je JSO učestvovao u antiterorističkim akcijama, ali te jedinice nisu bile u sastavu Treće armije i zaista ne mogu da vam pomognem. Svakako da su branili zemlju, to znam - podvlači Lazarević.

- Pojedini su se skrivali i u kućici za pse. Policija ih je efikasno likvidirala i pri tome ostavila netaknute susedne kuće - stoji u izveštaju.

Centrali državne bezbednosti dostavljen je i podatak da su akciji stradali Andreas Končarević, pripadnik JSO, i Rade Radaković, pripadnik SAJ. Navedeno je da je u obračunu sa Jašarijevom grupu ranjeno šest pripadnika Ulemekove jedinice, kao i i tri pripadnike jedinice SAJ.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading