Još jedna packa Brisela Tirani i Prištini: Ne krišiti postojeće trgovinske obaveze u regionu

Autor: Tanjug

Vesti

27.11.2018

18:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

EU je povodom najave albanskog premijera Edija Rame o ukidanju carinskih barijera između Kosova i Albanije i uspostavljanju novih ekonomskih odnosa između Prištine i Tirane poručila da treba izbeći sve akcije i mere koje su u suprotosti sa postojećom regionalnom saradnjom na Zapadnom Balkanu.

RepublikaFoto: facebook.com/Ramush Haradinaj
Provokatori: Rama i Haradinaj

Portparolka EU Maja Kocijančić je reagujući na najave albanskog premijera Edija Rame o budućim ekonomskim i carinskim sporazumima između Tirane i Prištine, koji između ostalog podrazumevaju i 100 odsto tarifu na severu Kosova i 0 odsto tarifu na jugu, poručila da su svi lideri regiona na samitu u Sofiji podržali uspostavljanje regionalne ekonomske zone koja treba da bude instrument za olakšavanje unutar regionalne trgovine i jačanje privrednog rasta.

- EU naporno radi ka ostvarivanju tog cilja i sve akcije naših partnera sa Zapadnog Balkana moraju da budu u tom pravcu i u skladu sa njihovim obavezama iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju - izjavila je Kocijančić.

Ona je zaključila da treba izbeći sve akcije koje su u suprotnosti sa obavezama koje su partneri sa Zapadnog Balkna preuzeli u oblasti regionalne trgovine. 

Albanski premijer Edi Rama je sa zajedničke sednice albanske i vlade u Prištini najavio "nula tarifa i nula tarifne barijere između Albanije i Kosova" kao i mogućnost pristupa Kosova luci u Draču i carinskoj uniji.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (26)

Loading
Joca

27.11.2018 18:57

Svojim nerazumnim ponasanjem Albanci iz Pristine polako gube podrsku i EU. Dosta su ih i stitili.

Erik

27.11.2018 18:59

Pa praćke svaki dan ali oni tvrdoglavi strašno !

Daliborka

27.11.2018 19:01

Neka EU sada ubedi svoje marionete na KiM da povuku mere koje su hir njihovog poraza.

voja

27.11.2018 19:13

Posto je za Eu Kosovo drzava,zar nije logicno da se istoj uvedu sankcije zbog krsenja maedjunarodnih sporazuma??Neka jednom Evropa bude dosledna!