Brnabić CEFTI: Imate 90 dana da rešite problem, ili Srbija tuži

Autor: Republika

Vesti

27.11.2018

17:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijerka Srbije Ana Brnabić obavestila je građane Srbije da je u ime Vlade, a u skladu sa CEFTA sporazumom, poslala formalni zahtev Sekretarijatu te institucije za direktne konsultacije u okviru zajedničkog komiteta.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Ana Brnabić, premijer Srbije

- Oni od sutra, od primanja zahteva, imaju rok od 90 kalendarskih dana da reše problem koji je Priština napravila direktnim i nedvosmislenim kršenjem sporazuma u direktnim konsultacijama - objasnila je Brnabić novinarima. 

Ona je najavila da će, ukoliko se ne pokrenu zajedničke konsultacije ili ne reši problem u narednih 90 dana, Srbija u skladu sa CEFTA sporazumom pokrenuti postupak pred Arbitražnim sudom. 

Zahtev je poslat, osim Sekretarijatu CEFTA, i UNMIK-u kao potpisniku za teritoriju Kosova i Metohije, te generalnom sekretaru UN. 


- Kao strana koja u potpunosti poštuje i uvek je poštovala sporazum sa pravom očekujemo brzu reakciju Sekretarijata i UNMIK misije. Svim našim građanima i međunarodnim partnerima poručujemo da ćemo nastaviti da se borimo protiv kršenja međunarodnih ugovora i sporazuma svim pravnim mehanizmima poštujući međunarodno pravo i evropske vrednosti - kazala je premijerka. 

Napomenula je da Srbija neće nasedati na provokacije i neće uvoditi kontramere, a nastaviće da sarađuje sa partnerima u regionu, pre svega BiH, koja je takođe pogođena nerazumnim merama Prištine. 


- Radićemo sve da bi se stvari vratile u normalu, da bi se izbegla preteća humanitarna kriza i svaka dalja diskriminacija srskog naroda - naglasila je. 

Brnabić je najavila da će Vlada izveštavati građane o svim daljim koracima koje će preduzimati Srbija.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (23)

Loading
Daliborka

27.11.2018 17:23

Ne lipsi magarce do zelene trave.

sasa

27.11.2018 17:34

Nadam se da ce Cefta preduzeti odgovarajuce mere.

Marija

27.11.2018 17:35

CEFTA je odma trebala da reaguje po uvodjenju taksi i od deset posto a ne sadasnjih sto posto jer to je van svih zakona.

perica10

27.11.2018 17:36

Srbija se ponasa fer.