"Briselski sporazum je suspendovan"

Autor: Tanjug

Vesti

27.11.2018

16:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Asistent i doktorand na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić ocenio je danas da su najnovija dešavanja na KIM suspendovala Briselski sporazum i stvari vratile na pozicije od pre 2013. godine.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Lideri Srba sa KiM na protestu u Mitrovici

U znak protesta što Priština nije suspendovala odluku o uvođenju 100 odsto taksti na srpsku robu predsednici četiri opštine na severu KiM podneli su ostavke, dok su Skupštine opština Kosovska Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić potpisale Deklaraciju o prekidu komunikacija saradnje, svih poslovnih i institucionalnih veza sa prištinskim institucijama.

- Tim činom u potpunosti suspendovan je Briselski sporazum - rekao je Surlić za Tanjug.

Surlić je podsetio da je Priština imala obavezu, ali do sada nije formirala Zajednicu srpskih opština i dodao da povlačenjem predsednika opština na severu Kosova prestaju kontakti sa institucijama u Prištini.

- Na taj način, uz stoprocentne takse i bojkot srpskih proizvoda stvari se vraćaju na pozicije pre 2013 - rekao je Surlić koji kao jedinu mogućnost za izlaz iz sadašnje situacije vidi potpuno redefinisanje okvira pregovora.

 

 

- Pored EU potrebno je uključenje drugih globalnih aktera, i definisanje principa za konačno rešenje statusa Kosova - rekao je Surlić. 

Na pitanje da li stavovi SAD i poziv američkog državnog sekretara Majka Pompea Prištini da ukine takste govore o tome da Vaštingtona preuzima komunikaciju između Beograda i Prištine, 

Surlić je ocenio da poziv državnog sekretara SAD Majka Pompea upućen Prištini da ukine takse govori o tome da je Vašington zainteresovan za postizanje konačnog sporazuma.

- Izjava Pompea govori o pažnji koju SAD posvećuju aktuelnoj krizi i da je Vašington zainteresovan da bude aktivan posrednik u postizanju finalnog sporazuma Beograda i Prištine - kazao je Surlić. 
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (21)

Loading
Aleksa

27.11.2018 17:08

Sada se vidi da siptarima ne znaci ni jedan sporazum nista, da Srbija sve sto je uradila godinama unazad po pitanju situacije na KiM, ne vredi nista, zalud trud i rad...

Filip

27.11.2018 17:09

Srbija zeli da se postuju dogovori.

Marija

27.11.2018 17:11

Briselski sporazum suspendovan je pre nego sto je poceo jer Kosovski Albanci ne postuju od pocetka bas nista i o sporazumu ne moze biti ni reci.

Kika

27.11.2018 17:14

Ako je suspendovan to je zbog Albanaca, neka se ukljuce Amerika ali i Rusija.