Srbi mirnim protestom u Kosovskoj Mitrovici poručili: Nećete nas proterati, iako nam uskraćujete hleb i lekove!

Autor: Republika

Vesti

27.11.2018

11:07 >> 13:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbi sa severa Kosova i Metohije poručili su sa mirnog protesta u Kosovskoj Mitrovici da neće dozvoliti da ih Priština svojim diksriminatorskim merama prinudi da odlazak, ali i da će samo jedinstveni opstati i ostati na Kosovu i Metohiji.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Mirni protest u Kosovskoj Mitrovici

- Danas, kada nam se uskraćuju hleb, mleko, lekovi za pacijente, kiseonik za bebe, kada ćemo biti složniji? Nažalost vidimo da mi Srbi na KiM nemamo pravo na demokratiju, slobodu kretanja, ni na život. Zato je ovo prilika da se njima obratimo da se drže svog mandata, jer je KiM vekovna postojbina Srba. Živimo ovde na svojoj zemlji, nikome nismo tuđe uzeli - poručio je predsednik Građanske inicijative "Za naš Zvečan" i odbornik Dragiša Milović.

Nekoliko hiljada ljudi šetalo je ulicama Kosovske Mitrovice. Na čelu kolone bio je Goran Rakić.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Protest je bio pod budnim okom Kfora

Od danas nema prištinskog sistema na severu, poručio je Rakić, na mirnom protestu u severnoj Kosovskoj Mitrovici, zakazanog zbog ugrožavanja ljudskih i ekonomskih prava Srba u pokrajini odlukama vlasti u Prištini.

Objasnio je da odluka o podnošenju ostavke gradonačelnika nije doneta iz hira, već zbog poteza kojim se onemogućava normalan žvot srpskog naroda na KiM.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Protesti su najavljeni i za naredne dane

Protesti se nastavljaju, ovo je tek početak

- Nećemo odustati od mirnih protesta, nastavićemo svakog dana, dok se brutalne, sramne odluke Prištine ne povuku - najavio je Rakić. Pozvao je građane da i sutra dođu na veliki protest, te je kazao da je formiran krizni štab, koji je u 24-očasovnom zasedanju.

Preneo je da su zalihe hrane i svih ostalih potrepština na izmaku.
- Ostaćemo ispred kancelarije Euleksa i nastaviti da se mirno borimo za život - zaključio je Rakić.

Na početku obraćanja Rakić je medije, EU i Prištinu zamolio da ne izvlače iz konteksta ono što se događaja, pokušavajući da ove mirne proteste nazovu drugačijim imenom.


On je naglasio da su potezi Prištine nedemokratski, anticivilizacijski i sramni, kao i da na njih ćuti i dalje međunarodna zajednica.
 
RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Građani nosili parole kojima poručuju šta im najviše smeta

- Osim sramnih taksi povod za okupljanje je i brutalna akcija specijalne jedinice ROSU koja je upala na sever, iako je Rezolucijom UN 1244 dogovoreno da jedina oružana formacija na severu može biti Kfor. Priština ni tu odluku ne poštuje. Priština je poslala specijalne jedinice do zuba naoružane da hapse naše sugrađane, a pokušali su da ubiju i našeg sugrađanina, potpredsednika Srpske liste Milana Radočića. Brate uz tebe smo - istakao je on ukazujući da je uhapšena i sekretarica ubijenog Olivera Ivanovića.

Jutros su u svim srpskim sredinama na KIM održane su sednice lokalnih parlamenata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (21)

Loading
crnooka

27.11.2018 11:46

ja stvarno verujem da ce ovo ostaviti poruku....uy vas smo

MISICA

27.11.2018 11:48

ovo je veliki stres i neopisiva bol..znajte da smmo uz vas....prestace ove provokacije....nije svaka vecno gorela

Veljko M

27.11.2018 11:53

Ne mogu da verujem da EU neća da reaguje i izvrši pritisak na Prištinu da povuče svoju sramnu odluku.

Ivana

27.11.2018 12:14

Sve pohvale za naše građane za njihovu hrabrost.