Ljajić o Raminoj izjavi o taksama: To je ludost i obmanjivanje građana

Autor: Tanjug

Vesti

26.11.2018

16:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Današnja izjava albanskog premijera Edija Rame da prištinske takse treba da budu 100 odsto na severu Kosova za robu iz Srbije i nula odsto na jugu, za robu iz Albanije, je "ludost", ali i politički šou i obmanjivanje građana", kaže ministar trgovine Rasim Ljajić.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Rasim Ljajić

Ljajić za Tanjug objašnjava da je sve što se danas dešavalo u Peći "klasični politički šou i slanje političkih poruka" predstavnika Prištine i Albanije.

 - Ovo nema puno veze sa ekonomijom. Oni obmanjuju vlastite građane - kaže Ljajić i podseća da je inače carinska stopa među ekonomijama Zapadnog Balkana, a koje su potpisnice CEFTA - nula odsto.

Dakle, ukazuje, za gotovo sve proizvode je carinska stopa i inače nula, bilo da je reč o izvozu robe iz Albanije za Srbiju, iz Srbije za Bosnu, iz Makedonije za Crnu Goru...

- Carinska stopa je nula, tako je i do sada bilo između Kosova i Albanije - podseća Ljajić i zato, kaže, današnje izjave su obmanjivanje javnosti i na KiM i u Albaniji.

- Ovo je jedna politička poruka i predstava koja se danas dogodila, kao rekacija na sve što smo imali priliku da vidimo, čujemo i doživimo prethodnih dana -

 

 

Prema njegovim rečima, to je i politička poruka koja može da bude opasna, a u najmanju ruku je "ludost":

- Ne postoji druga reč za to. Danas na planeti ne možete naći sličan slučaj da za deo teritorije prredlažete jednu carinsku stopu, za deo teritorije drugu carinsku stopu - ukazuje Ljajić. 

Ili, što je, kaže, još gore: 

- Za jedan narod jednu carinsku stopu, a na istoj teritoriji, za drugi narod, drugu carinsku stopu. Mislim da će ova izjava ući u anale. To nikad niko nije ni pomislio da izgovori, a kamoli da kaže. Bilo je različitih trgovinskih ratova, bilo je i oružanih sukoba, ali ovakve ideje niti sam ja, niti je iko ikad drugi mogao da čuje - naveo je on. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading