Provaljen pakleni plan Prištine: Planirali hapšenje premijerke i ministara u vladi

Autor: Tanjug

Vesti

24.11.2018

23:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pre nego što su uvođenjem drakonskih taksa faktički zabranili ulazak proizvoda iz Srbije na teritoriju Kosmeta, prištinske vlasti su 1. novembra donele odluku da se najvišim funkcionerima iz Beograda ne dozvoli prolaz preko administrativnih prelaza, ako bi došli na Kosovo i Metohiju, pišu "Novosti".

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Premijerka i ministri u Vladi Srbije

Prema saznanjima lista, spisak nepoželjnih osoba dostavljen je svim policijskim punktovima na prelazima, uz napomenu da odmah budu uhapšene ako dođu na neki od administrativnih prelaza. 

Na spisku u koji su "Novosti" imale uvid su srpski funkcioneri, počev od premijerke Ane Brnabić, preko ministara u Vladi, do sudija Ustavnog i Vrhovnog kasacionog suda.

Crna lista

Na ovoj "crnoj listi" su ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar trgovine Rasim Ljajić, ministarka građevine Zorana Mihajlović i ministar odbrane Aleksandar Vulin.


Kako navode "Novosti" nepoželnji predstavnici iz Skupštine su predsednica Maja Gojković i potpredsednici Veroljub Arsić, Vladimir Marinković, Ðorđe Milićević, Vjerica Radeta i Gordana Čomić, 14 sudija Ustavnog suda na čelu sa predsednicom Vesnom Ilić Prelić, četiri sudije Vrhovnog kasacionog suda i njegov predsednik Dragomir Milojević, kao i više državnih sekretara, pomoćnika ministara, itd.

Kako list napominje, ovim potezom, posle CEFTA sporazuma, Priština je prekršila i dogovor iz Brisela koji se odnosi na zvanične posete i koji se primenjuje od 2014. godine. 

 

 

Po njemu je za planiranu posetu nekog zvaničnika iz Beograda potrebno samo obavestiti Prištinu.

Po utvrđenoj proceduri, to obaveštenje se šalje oficiru za vezu i ako se ne dobije nikakav odgovor, smatra se da je poseta odobrena. U zavisnosti u koju su grupu svrstani funkcioneri, dolazak mora da se najavi najmanje 48 ili 72 časa unapred.


"Novosti" navode i da je serija nesuvislih mera Prištine kao i "mlake" i "pro forma" osude iz Evropske unije dovele dijalog sa Beogradom u ćorsokak i da je veliko pitanje može li se on nastaviti u Briselu u formatu u kome se i do sada vodio, čak i da kosovske vlasti ponište svoje odluke. 

Koordinacija sa Rusijom i Kinom

List piše i da će dalje delovanje po ovom pitanju, u sve komplikovanijoj situaciji, srpski državni vrh koordinisati sa Rusijom i Kinom. 

- S obzirom na to da je spisak nepoželjnih "posetilaca" KiM sačinjen pre odluke u Interpolu da ne primi tzv. Kosovo u svoje redove, to ide u prilog tvrdnjama da i naknadno nametnute takse nemaju mnogo veze sa ishodom tog glasanja, već da se rukovodstvo u Prištini vodi drugim motivima - navodi se u tekstu.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (5)

Loading
Moderni konzervativac

25.11.2018 20:04

Samo se pitam kada ce neko iz medjunarodne zajednice konacno reagovati na ovo divljanje siptara na Kosovu?! Dokle cemo vise trpeti teror Haradinaja i Tacija?

TORES

25.11.2018 20:42

Ne znam kako Pristinu niko ne sankcionise za ovakvo nasilnicko ponasanje.

Soldat

25.11.2018 20:50

Ovi siptari nisu normalni.

bunar

26.11.2018 06:01

Uopste mi nije jasno zasto se medjunarodna zajednica ne umesa i spreci divljanje Pristine.