Igro Mirović: Gradimo duh zajedništva, separatisti marginalizovani

Autor: Tanjug

Vesti

23.11.2018

23:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Želimo da u Vojvodini gradimo duh zajedništva između Srba i manjina, istovremeno ne zaboravljajući srpske korene koji leže upravo u zajedništvu, a ne u podelama", kaže predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović povodom obeležavanja 100 godina od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji.

RepublikaFoto: youtube.com/Pokrajinska vlada
Igor Mirović

On je "Večernje novosti" izjavio da su separatističke tendencije u Vojvodini danas marginalizovane i skrajnute, ali da i dalje postoje i da ih ne treba zanemarivati.

- Činimo sve da reafirmišemo činjenice, ne zbog besciljnog povratka u istoriju, već zbog sadašnjosti i budućnosti. Jer, pred nama su strahovito veliki izazovi na unutrašnjem, regionalnom i na globalnom planu - istakao je Mirović. 

On je podsetio da je uvođenje obeležavanja ovog značajnog istorijskog datuma za Srbe i Srbiju bio jedan od njegovih prvih poteza na ovoj funkciji, ali je dodao da se izuzetno vodi računa i o nacionalnim manjinama, a njihovi praznici poštuju.


- Pomažemo i brinemo o manjinama ne zato da bismo dobili neki poen u Briselu, nego zato što je to civilizacijska i demokratska norma. Da li će to služiti kao nekakav tas na vagi odlučivanja o našem evropskom putu, treba da odluče evropski lideri - kaže on.

"Ne" po svaku cenu u Evropu

Mirović smatra i da je Brisel preterao sada kada traži nastavak dijaloga sa Prištinom, čak iako ona ne smanji takse za srpsku robu, a zauzvrat će nam otvoriti tri pregovaračka poglavlja.

- Svako normalan mora da se zapita gde su granice neprincipijelnog ponašanja. Ovde je na delu neka vrsta nedosledne političke igre koja treba da nam oteža, a ne olakša put ka EU - rekao je on.

Na pitanje da li treba nastaviti put ka EU po svaku cenu, Mirović odgovara: "Ne".

"Naravno, ne treba zanemariti ekonomske veze Srbije i zemalja EU, razvojnu pomoć koju dobijamo, direktne investicije. Taj veoma uzak put kojim mi idemo je jedini u ovom trenutku. Izazovi su veliki i tiču se dva teška uslova - KiM i članstvo u NATO", rekao je Mirović. 


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading