"Beograd i Priština - to su dva paralelna univerzuma"

Autor: Republika

Vesti

23.11.2018

20:30 >> 20:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Mi ne vodimo istu politiku, to su dva paralelna univerzuma", poručila je premijerka Srbije Ana Brnabić u obraćanju u Predsedništvu Srbije komentarišući dešavanja na KiM u poslednja tri dana.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Ana Brnabić

- Mi ne vodimo istu politiku kakvu vodi Priština. To su dva paralelna univerzuma i to je teško razumeti i objasniti. Daću vam konkretan primer. Jutros, dok su oni upadali ljudima u kuće naoružani i mučili i maltretirali ljude i njihove porodice, mi smo se jutros spremali da položimo kamen temeljac za naučno-tehnološki park u Nišu. To je ta različita politika, to su ti različiti prioriteti. Gledaćemo kako da pokrenemo postupak pred EU - rekla je premijerka. 

 

- Mi ćemo preko vikenda i u ponedeljak podneti prijavu za nepoštovanje CEFTE i od UNMIK-a, pošto je UNIM potpisnik CEFTE, i tražiti otpočinjanje formalnih konsultacija koji su obavezi prethodni postupak pre arbitraže. Čekaćemo na odgovor od UNMIK-a i u ponedeljak ćemo poslati formalnu prijavu - rekla je Brnabić na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. 


Paralelno sa tim, kaže Brnabić, gledaćemo kako da pokrenemo postupak pred EU po osnovu kršenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. 

- Tu ćemo morati da sarađujemo sa zemljama članicama EU, a pored kršenja ŠP-a i CEFTE važno je napomenutu da je u okviru ŠP-a jedna od najvaznijih tački svakako postovanje fundmanetalnih ljudskih prava - rekla je Brnabić. 
 

Tri najvaznije stvari koje je Priština potpisala kada je reč o ŠP je izricita obaveza poštovanja i implementacije CEFTA sporazuma, drugo je obaveza poštovanja svih dogovora sa Srbijom pogotovo iz Briselskih pregovora i treće postovanje prava da ljudi kupuju proizvode koje žele, da imaju hranu i lekove. 

- Zadržaćemo stabilnost, nećemo nasedati na provokacije, nastavićemo da insistritamo da se takse vrate u normalu da se nastave razgovori sa Prištinom - rekla je Brnabić.
 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading