Marko Đurić: Politika Srbije je pomoć Srbima svima i svuda

Autor: Tanjug

Vesti

18.11.2018

23:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U organizaciji Saveza Srba iz regiona i Zavičajnog udruženja "Sava Mrkalj", u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu održan je Četvrti festival folklora Srba iz Krajine, Republike Srpske i Federacije BiH.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Marko Đurić

Himnu je otpevao hor novosadske Osnovne škole "Miloš Crnjanski", a zatim se publici predstavilo gotovo 300 učesnika, članova osam kulturno-umetničkih društava iz Budimpešte, Trebinja, kao i iz Bačke Palanke, Kljajićeva, Veternika, Bačkog Gračca, Rumenke i Busije kod Beograda.

Izaslanik predsednika Republike Srbije Marko Đurić rekao je da politika Vlade i predsednika Aleksandra Vučića "podrazumeva pomoć Srbima, svima i svuda".

- Naše opredeljenje je očuvanje našeg identiteta jer živimo u teškom vremenu kada ima onih kojima smetaju Srbi i Srbija. Svedoci smo pritiska na Srbe u regionu, proteruju naš jezik iz škola, ruše ćirilične table i zato je važna snažna podrška državnih instutucija kojima pružamo garancije za opstanak našeg naroda koji je autohton u zemljama u regionu - poručio je Đurić.

Jedan od domaćina manifestacije, predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta, istakao je dva cilja, afirmaciju kulture Srba iz devet zemalja regiona, ali i očuvanje njihove duhovnosti.

 

 

- U regionu živi dva milona Srba. U šest zemalja položaj je težak, Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori i Albaniji, u Sloveniji i nemamo priznat položaj nacionalne manjine, a relativno je dobar u Mađarskoj i Rumuniji. Zato je potrebno osnovati posebnu državnu instituciju, ministarstvo ili kancelariju koja bi se bavila poboljsanjem položaja i rešavanjem problema Srba u regionu - rekao je Linta.

Sada već tradicionalnom festivalu folklora Srba iz Krajine, Republike Srpske i Federacije BiH prisustvovali su i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić, pokrajinska sekretarka za kulturu i informisanje Dragana Milošević i predsednik skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić.

Organizatori su obećali da će nastaviti s naporima da omasove festival folklora koji je u Novom Sadu postao prepoznatljiv kao tradicionalno okupljanje Srba iz regiona.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading