Premijerka za CNN: Srbija ide u ispravnom smeru, ponosna sam na to

Autor: Tanjug

Vesti

18.11.2018

19:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Srbija se menja, ide u ispravnom smeru vrlo brzo i ponosna sam na to", poručila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić u intervjuu za CNN.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

Ona je u intervjuu u jednoj od vodećih emisija te televizije koju vodi Farid Zakarija poručila da Srbija ubrzano radi na reformama, da se zalaže za transparentnost i potpunu otvorenost u odnosu sa građanima.

- Srbija se menja i moramo da se nosimo sa pogrešnim percepcijama o Srbiji koje potiču iz prošlosti. Srbija ide u ispravnom smeru i mislim vrlo brzo i ponosna sam na to - rekla je premijerka u intervjuu koji je dala tokom boravka u Njujorku na generalnoj Skupštini UN.

Žene na istaknutim mestima

Na pitanje kako objašnjava to što u, kako je rekao Zakarija, konzervativnoj pravoslavnoj zemlji kao što je Srbija, ima puno žena u parlamentu i na istaknutim mestima, u procentu koji je među najvećim u svetu, ona je rekla da je to lepo videti.

- U nekim stvarima kao što je osnaživanje žena, predvodi politika, iako bi trebalo da to bude biznis. Imamo ženu predsednicu parlamenta, guvernerku NBS, tu sam ja kao premijer, u vladi imamo veoma moćne žene ministarke - rekla je Brnabićeva.

- Zaista imamo snažne žene na vlasti i to je lepo videti - dodala je ona.

Konstatujući da njena lična priča još više drugačija od drugih, jer Brnabićeva nije samo žena, već i gej žena, Zakarija ju je upitao da li je bilo protivljenja njenom postavljenju za premijera.

 

 

- Od prvog dana bila sam suočena sa otporom nekih verskih zajednica, nekih opozicionih stranaka, pa čak i stranaka koja podržavaju vladajuću koaliciju, ali za mene i moju vladu nisu glasale zbog mog seksualnog opredeljenja -  rekla je Brnabić.

Ipak, naglasila je da je uprkos tome, imala ogromnu podršku predsednika Aleksandra Vučića.

- S druge strane imala sam ogromnu podršku predsednika zemlje, koji je istovremeno i lider najveće političke stranke koji mene podržava u vladi i parlamentu. Bez te velike podrške ne verujemo da bih mogla da postanem premijer - zaključila je Brnabić.

Upitana da li doživaljava napade na društvenim mrežama, ona je odgovorila potvrdno i dodala da joj to otežava život i obavljanje posla jer, kako je istakla, neophodna vam je posebna usmerenost i snaga da na to ne obraćaate pažnju i usmerite se na ono što je važno, a to je moj posao, i ono što ću moći da učinim za građane Srbije.

Aktivna na društvenim mrežama

- Takođe želim da budem vrlo trasparentan premijer, aktivna na društvenim mrežama, želim da budem dostupna ljudima. Zbog toga je moja politika da ne blokiram ljude na društvenim mrežama - rekla je Ana Brnabić.

Ona je ipak dodala da želi da vidi reakcije ljudi, jer tada zna kako se osećaju drugi koji nisu imali podršku kakvu je ona imala.

- Ponekad sam zaista umorna i depresivna, ali s druge, pozitivne strane, uživam u svakom malom uspehu koji imamo kao vlada i država i to mi daje snagu da nastavim - naglasila je premijerka.

Podrška porodice i prijatelja

Na lično pitanje koliko je bilo teško odrastati u Srbiji kao gej osoba, Brnabić je kazala da je imala mnogo sreće zahvaljujući punoj podršci cele porodice i svih prijatelja.

- Za mene je odrastanje u Srbiji slično bilo kao i odrastanje bilo gde. Nisam najbolja osoba da o tome govori, ali ako znaš ko si i nastaviš da živiš sa tim, i drugi ljudi nauče da se nose s tim i nauče da to prihvate - rekla je Brnabić.

Ali, dodala je, očigledno je da je podrška porodice i prijatelja od najvećeg značaja.

- Ako ja, kao otvoreno gej žena premijer mogu da pomognem da se bar jedna osoba u Srbiji, ili drugde, u regionu ili svetu, zbog sebe oseća bolje, onda mislim da sam već mnogo učinila - istakla je Ana Brnabić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (6)

Loading
Arditi

19.11.2018 16:43

Dobra politika koju Srbija vodi logicno je da vodi u pravom smeru!

Mia

19.11.2018 16:54

Srbija napreduje nuka brze.

Petar986

19.11.2018 17:03

Srbiju vode snazni i odgovorni ljudi.

Petar986

19.11.2018 17:04

U dobrom smeru idu, uz dobre i kvalitetne ljude tako i bude.