KUNU SE U JEDINSTVO, A NE MOGU OČIMA DA SE VIDE! Opozicionari se vratili na "fabrička podešavanja"

Autor:

Vesti

19.06.2024

20:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Postalo im je naporno i da radi sveta glume slogu, Pavle Grbović priznao da više ne veruju jedni drugima

KUNU SE U JEDINSTVO, A NE MOGU OČIMA DA SE VIDE! Opozicionari se vratili na "fabrička podešavanja"

Foto: ST/Nebojša Mandić, Tanjug

Možda opozicionari još uvek pokušavaju pred svetom da se predstave kao ozbiljni i odgovorni ljudi, kojima je zajednički cilj ispred svega, ali, sudeći po izjavama opozicionih prvaka, ručna je počela da popušta.

DA SE NE LAŽEMO

Ne samo da se mogu s vremena na vreme čuti kritike jednih protiv drugih ko je šta trebalo da uradi - da se ide na izbore ili da se izabere bojkot, nego se sad otvoreno priznaje da na toj strani nema međusobnog poverenja. I da su podbacili i razočarali građane.

Pavle Grbović, lider Pokreta slobodnih građana, otkrio je na N1, televiziji u vlasništvu tajkuna Dragana Šolaka, da opozicioni lideri više ne veruju jedni drugima. Na pitanje novinarke da li u opoziciji ima međusobnog poverenja, Grbović je odgovorio:

- Ne možemo da se lažemo da je situacija među nama bolja sad nego dok smo bili jedna velika koalicija pre pet-šest meseci...

Novinarka se tu ubacila potpitanjem da li među njima postoji duboko nepoverenje, a lider PSG je rekao:

- Postoji nepoverenje, ne bih ja baš preterivao u toj meri da je duboko, ali neka vrsta... ne nepoverenja, nego nekog neslaganja koje ima svoj produženi eho nakon izbora gde još uvek svi tumačimo gde je ko bio u pravu, a ko nije.

SUJETA JEDINI MOTIV

Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost kaže da je činjenica da nikada među političkim liderima i organizacijama u našoj opoziciji nije postojalo iskreno jedinstvo, pa čak ni želja za iskrenim jedinstvom.

Republika

Foto: Public Printscreen

Srđan Graovac

- Tu dominira pre svega sujeta kada govorimo o političkim liderima, koji se neprekidno bore za prevlast i premoć i žele da obezbede svojim političkim organizacijama dominantnu poziciju u tom opozicionom političkom spektru. Samim tim, mi kad god smo imali neku vrstu ujedinjenja opozicije ili pokušaja ujedinjavanja opozicije, to je obično bilo uoči izbora ili isključivo uoči izbora i suštinski je bilo svedeno na to da se postigne iole bolji rezultat na izborima, a nikako na to da se usaglasi politički program ili da se radi u okviru postizanja neke vrste konsenzusa oko zajedničkih ideja i zajedničkih načela koja bi zastupali - kaže Graovac.

Danica Popović: Svi nas izneverili

Grbović nije jedini koji je stvari isterao na čistac. I profesorka Danica Popović, simpatizer opozicije, priznala je da se građani osećaju iznevereno od opozicionara.

- Nas su svi izneverili, nas je izneverila i opozicija, a sad... Šolak i Đilas, je l' tako, i oni, a i ova druga strana i šta je sad nama ostalo... - kazala je Popovićeva za N1.

Raspad kroz sukobe

Graovac kaže i da su poslednji izbori najbolji dokaz da se opozicija ujedinjuje samo po potrebi jer se odmah posle fijaska raspala:

- Ali ako pogledate i ranije izborne procese i tada je dolazilo do višeg ili manjeg stepena ukrupnjavanja opozicije, što je naravno bilo samo privremeno, onog momenta kada bi se izbori završili, odmah bi došlo do njihovog raspada i to obično raspada kroz direktne političke sukobe i obračune.

Jedni u klin, drugi u ploču

- Na prošle izbore (2023) opozicija je išla u koaliciji
- Kleli se u jedinstven nastup
- Pred lokalne izbore 2024. deo opozicije je rešio da ih bojkotuje, drugi deo se odlučio na izlazak
- Svađe ko je u pravu
- Blok koji je izašao na izbore kritikovao je bojkotaše što pozivaju građane na bojkot
- Deo opozicije koji je bojkotovao izbore u Beogradu išao je na lokalne izbore u drugim gradovima
- Objavljeni su rezultati izbora i počelo je iznošenje prljavog veša

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (45)

Loading
Milijana

19.06.2024 20:59

Opozicija se raspada u paramparčad.

Tanja

19.06.2024 21:43

Lideri opozicionih stranaka jedni drugima vade oči i ne podnose se . Oni su dokaz propalih stranaka koji hoće vlast na silu da bi uništili Srbiju i narod.

Kastor

19.06.2024 21:48

Haos, to je prirodno stanje stvari opozicije. Dugo su glumili jedinstvo, skoro pola godine. Sada nastavljaju međusobno rokanje.

Branko

19.06.2024 21:50

Opozicija je presmesna. Vode borbu medju sobom zarad sopstvenih ciljeva!