MALJ U GLAVU PRIŠTINI! BORELJ SAOPŠTIO DA SE NE UKIDAJU MERE LAŽNOJ DRŽAVI: Evo kakve sankcije će morati da istrpi okupacioni režim!

Autor:

Vesti

18.06.2024

15:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Albanci se ovome nisu nadali...

MALJ U GLAVU PRIŠTINI! BORELJ SAOPŠTIO DA SE NE UKIDAJU MERE LAŽNOJ DRŽAVI: Evo kakve sankcije će morati da istrpi okupacioni režim!

Foto: Tanjug/AP

Đuzep Borelj predao izveštaj o merama Kosovu državama članicama EU

Visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj predao je državama članicama bloka izveštaj o merama Kosovu, potvrdio je portparol EU Peter Stano, piše Radio Slobodna Evropa. Izveštaj se bavi time da li su se stekli uslovi da se Kosovu ukinu mere iz juna 2023.

Rasprava o izveštaju zakazana za 19. jun

Prva rasprava oko izveštaja održaće se 19. juna na nivou ambasadora država članica EU. Nisu poznati detalji dokumenta kao ni da li je visoki predstavnik EU u njemu preporučio ukidanje kaznenih mera.

Povod za uvođenje mera

EU je uvela mere prema Kosovu u junu 2023. godine, nakon nasilja krajem maja na severu, kada su izabrani gradonačelnici albanske nacionalnosti na silu uz pomoć Kosovske policije i specijalaca ušli u opštinske zgrade. Oni su izabrani na izborima u aprilu 2023., pošto su Srbi napustili kosovske institucije krajem 2022. godine, u znak nezadovoljstva odlukom o registarskim tablicama Vlade Kosova. Izbore iz 2023. Srbi su bojkotovali.

Razlozi za mere

Zvaničnici EU napominju da su mere donete iz konkretnih razloga, kao i da preporuka za njihovo uklanjanje treba da se zasniva na tim razlozima.

Proces ukidanja mera

Podnošenje izveštaja, čak i uz jasnu preporuku, ne znači trenutno ukidanje mera. Izveštaj će služiti samo zemljama članicama da to pitanje vrate na dnevni red i da u narednom periodu počnu da razmatraju mogućnost ukidanja mera.

Detalji mera i diskusija ambasadora

Mere koje je EU donela uključuju obustavu svih susreta evropskih zvaničnika sa zvaničnicima iz Prištine, obustavu sastanaka u okviru procesa stabilizacije i pridruživanja te suspenziju predpristupnih fondova. EU je takođe odbila da razmotri projekte Kosova u okviru Investicionog plana za Zapadni Balkan. Na sastanku ambasadora koji je održan 23. aprila, ambasadori država članica su prvi put raspravljali mogućnost ukidanja mera. Tom prilikom su od Borelja zatražili izradu izveštaja.

Podrška za ukidanje mera

Više diplomatskih izvora RSE u Briselu je krajem aprila reklo da se većina država članica EU zalaže za ukidanje restriktivnih mera za Kosovo. Jedina razlika među državama članicama bila je da li da se mere ukinu odmah ili postepeno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading