KURTI SPREMIO UDAR NA ZDRAVSTVO I PROSVETU! Rešio da zagorča život Srbima na Kosmetu - neće stati dok NE ZATRE sve što je SRPSKO

Autor:

Vesti

17.06.2024

11:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stiuacija za Srbe na Kosmetu iz dana u dan je sve gora

KURTI SPREMIO UDAR NA ZDRAVSTVO I PROSVETU! Rešio da zagorča život Srbima na Kosmetu - neće stati dok NE ZATRE sve što je SRPSKO

Foto: Profimedia

Docent Fakulteta političkih nauka Stefan Surlić istakao je da se nastavlja sistemska diskriminacija Srba na Kosovu i da je očigledno da ne postoji nikakva želja da se formira Zajednica srpskih opština.

Surlić je za Tanjug ocenio da "dokle god je na čelu privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, neće biti boljih izgleda za život Srba na Kosovu". 

"Nastavlja se trend sistemske diskriminacije, očigledno sa ovim malim incidentima se sprema mnogo veća priča, a to je obračun sa obrazovnim i zdravstvenim institucijama koje funkcionišu po srpskom sistemu jer je ideja da uništi bilo kakav element Srbije na Kosovu", objasnio je.

Govoreći o mirovnom samitu o Ukrajini, koji je održan proteklog vikenda u Švajcarskoj, on je ocenio da su sva velika očekivanja ugašena nakon susreta zemalja, i istakao da je bez Rusije i Kine, nemoguće govoriti o bilo kakvom mirovnom rešenju.

"Kada pogledamo poruke koje su poslate i sam tekst, on je sastavljen u diplomatskom maniru bez konkretnih i jasnih zadataka kako dalje. Mislim da i sama Ukrajina ne može da bude zadovoljna osim činjenicom da je bio prisutan ovako veliki broj zemalja", rekao je Surlić.

Kako je naveo, tri ključne poruke samita su - da je dobro da se razmišlja o mirovnim inicijativama, da je Rusija ta koja na kraju mora da bude za stolom i poruke koje se tiču sigurnosti u smislu normalnog funkcionisanja nuklearne energije, transport hrane i razmena zarobljenika.

Surlić kaže da je deklaracija o Ukrajini, koju je potpisalo 80 zemalja, saopštena u osnovnoj opštoj formi, u kojoj se istakla važnost mirovnog rešenja i nešto što Ukrajina može da predstavi kao pobedu u odnosu na tekst koji je ona saopštila u 10 tačaka, a to je da su sve zemlje stale iza tvrdnje da mora da se poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, što uključuje i teritoriju Krima.

"Sada to otvara jedno drugo pitanje da li je uopšte taj scenario realan, da li je mogao da bude realan da je ranije došlo do ovakve inicijative i da li bi se Rusija u bilo kom scenariju povukla iz Donbasa", dodao je on.

Ukoliko bi se Rusija povukla iz Donbasa, smatra Surlić, to bi zasigurno podrazumevalo i neutralnost Ukrajine, a ujedno i veliku autonomiju, čak i veću od onoga što prevdviđeno Minskim sporazumom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading