NA DANAŠNJI DAN 2001. PUTIN JE PRVI PUT POSETIO SRBIJU! Odmah je otišao na Kosovo, a tamo je dao obećanje koje i danas odzvanja u ušima! (VIDEO)

Autor:

Vesti

17.06.2024

08:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poseta predsednika Rusije našoj južnoj pokrajini nije bila planirana!

NA DANAŠNJI DAN 2001. PUTIN JE PRVI PUT POSETIO SRBIJU! Odmah je otišao na Kosovo, a tamo je dao obećanje koje i danas odzvanja u ušima! (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Na današnji dan 2001. godine, ruski predsednik Vladimir Putin prvi put je boravio u Srbiji, tada još Jugoslaviji. Tokom ove posete, Putin je obišao i Kosovo i Metohiju.

Prema prvobitnom planu, nakon sastanaka u Beogradu i obraćanja medijima, Putin je trebalo da se vrati u Moskvu, dok je posetu Kosovu i Metohiji trebao da obavi ruski ministar spoljnih poslova Igor Ivanov. Međutim, došlo je do promene plana i Putin je lično otputovao u Prištinu, gde ga je na aerodromu dočekala garda ruskih mirovnih snaga.

Tokom posete, ruski predsednik je obišao štab ruskog mirovnog kontingenta u selu Vrelo, gde je uručio priznanja šestorici vojnika koji su se istakli u obavljanju svojih mirovnih dužnosti. Takođe se sastao sa najvišim komandantima ruskog vojnog kontingenta kako bi razgovarali o vojno-političkoj situaciji na Kosovu.

"Predsednik je rekao da međunarodna zajednica treba da preduzme mere da izoluje naoružane ekstremiste i teroriste na jugu Srbije i Makedonije i eliminiše kanale za finansiranje militanata", navodi se u saopštenju Kremlja.

Sastanak sa Šefovima Delegacija Saveta bezbednosti UN na Kosovu

Tokom posete Kosovu i Metohiji, ruski predsednik Vladimir Putin održao je sastanak sa šefovima delegacija zemalja članica Saveta bezbednosti UN. Ovi predstavnici su doputovali na Kosovo u misiju utvrđivanja činjenica, a na sastanku se razgovaralo o praktičnoj primeni Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Na kraju dana, Putin je dao izjave za ruske medije, naglašavajući da je cilj njegove posete reafirmacija obaveza Rusije u regionu i razgovor o problemima ruskog vojnog kontingenta. Ocenio je stanje ruskih trupa na Kosovu kao zadovoljavajuće, iako je istakao probleme sa finansiranjem i logistikom, ali je dodao da su ti problemi rešivi.

Razgovori o Sprovođenju Rezolucije 1244

Putin se osvrnuo na susret sa predstavnicima Saveta bezbednosti UN, navodeći da želi saznati kako se sprovodi Rezolucija 1244 i razgovarati o stavu Rusije po pitanjima koja je direktno tiču. Prema njegovim rečima, okupljanje država regiona koje potvrđuju svoju privrženost međunarodnom pravu, Povelji UN, principima nemešanja u poslove drugih zemalja i teritorijalnom integritetu, kao i Dejtonskim sporazumima i drugim međunarodnim ugovorima, može doneti samo korist.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading