KAKO JE GENERAL MLADIĆ NAMAGARČIO NATO: Jedna od najtajnijih i najbolje osmišljenih akcija Vojske Republike Srpske

Autor:

Vesti

16.06.2024

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lažnim snimcima i fotografijama da VRS poseduje sistem S-300 Alijansa odustala od napada na srpske položaje 1994.

KAKO JE GENERAL MLADIĆ NAMAGARČIO NATO: Jedna od najtajnijih i najbolje osmišljenih akcija Vojske Republike Srpske

Foto: Profimedia, Profimedia

General Ratko Mladić i njegovi saradnici uspeli su da spreče američko bombardovanje položaja Vojske Republike Srpske (VRS) 1994. veštim manevrom koji je ubedio stratege iz Vašingtona da VRS ima ruski moćni raketni sitem S-300. Reč je o jednoj od najbolje osmišljenih tajnih operacija srpskih snaga, koja je u potpunosti uspela i onemogućila akciju "Zabranjen let", koja je podrazumevala obaranje letelica, aviona, helikoptera srpske armije ako bi se usudili da lete iznad teritorije BiH bez dozvole Alijanse, kao i gađanje trupa VRS na zemlji.

ZAGREB U PANIČNOM STRAHU

NATO je, podsetimo, prvi put od osnivanja 1949. upotrebio oružje u okviru jedne misije, i to krajem februara 1994. u BiH. Dva američka lovca F-16C, koji su patrolirali zonom zabranjenog leta, oborili su bez upozorenja, četiri aviona J-21 jastreb VRS i tada su stradala tri srpska pilota. Već su bila ugovorena nova dejstva, još snažnija, ali je NATO nakon operacije osmišljene u Mladićevom štabu stopirao dejstva u strahu od S-300, sve do sledeće godine, kad su Amerikanci već shvatili da su prevareni.

O tome kako se sve dešavalo za Srpski telegraf svedočio je šef pres-službe Glavnog štaba VRS i jedan od najbližih Mladićevih saradnika pukovnik Milovan Milutinović.

- Sećam se te sednice glavnog štaba. Na njoj je konstatovana bliska, neposredna i neizbežna opasnost od dejstava NATO avijacije. Kad su ostali završili izlaganje, rekao sam generalu Mladiću: "Imam rešenje. Hajde da napravimo snimak koji bi pokazao da imamo S-300. Dok oni shvate da to nije tačno, mi ćemo dobiti na vremenu." Tada me je samo začuđeno pogledao - priča naš sagovornik.

Republika

Foto: Profimedia/ Profimedia

 

Pukovnik je dalje objasnio kako je izvedena tajna operacija.

- Mada je Mladić u prvi mah smatrao da je to neizvodljivo, predložio sam mu da iskoristi svoje dobre veze u Moskvi. I zaista, Mladić je našao čoveka tamo, ne znam ko je to bio, pa smo poslali uniforme naše vojske koje su obukli ruski vojnici i snimili su ih i slikali kao Srbe pored S-300. Za sve nam je trebalo dvadesetak dana - navodi Milutinović.

Kako kaže, napravljen je video u trajanju od desetak minuta, plus nekoliko fotografija. Sve je izgledalo krajnje autentično.

- Vojnike su snimili kako pomeraju rakete, usmeravaju ih ka nebu i slično. Prvo smo to plasirali u TV emisiji "Na braniku otadžbine". Prilog je trajao između 15 i 20 sekundi, ali je izazvao ogromnu uzbunu prvo u Zagrebu, a onda i dalje. Strani novinari su pohrlili na konferencije koje smo držali, ali sam samo tvrdio da nisam u sklopu PVO i da ne znam ništa. Potom smo plasirali slike u tiražnu beogradsku Reviju 92, čiji je glavni urednik bio Duško Milovanović - zaključio je saradnik generala Mladića.

RUSKI GENERAL POMOGAO

Te 1994, glavni urednik Revije 92, u kojoj su plasirane navodne slike srpskih vojnika sa S-300, bio je Dušan Milovanović. Evo kako se on seća tih dana:

- Pukovnik Milutinović me je pozvao i rekao da ću dobiti ekskluzivan tekst i fotografije. Pojavio se sutradan Nikola Šolaja i doneo ugovoreni materijal. Poslali smo preko svojih kanala fotografije u Vojsku Jugoslavije i otuda dobili potvrdu da je zaista reč o S-300. Dan posle objavljivanja teksta nastao je haos. Moju kancelariju danima su opsedali agenti DB, tražeći da im kažem ko je dostavio podatke.

Kako kaže Milovanović, upravo je vreme bilo ono što je trebalo Mladiću.

- Operacija NATO je zaustavljena. Koliko znam, uz Mladića i Milovanovića, bio je uključen i jedan ruski general. Tada nisam znao da slike nisu autentične. Pošto su pritisci postali isuviše jaki, Milošević je pozvao Mladića i upitao ga imaju li S-300. Na to mu je Mladić uzvratio: "Pa, našlo se, šefe." Milošević ga je pitao: "Otkud vam, bre, to, šta se zaje*avate, bićemo svi u problemu", a Mladić mu je uzvratio: "Vama prpa, a? Je*i ga, kad vi niste hteli da nam pomognete, mi smo našli ko hoće." Agonija je trajala sve dok Amerikanci raznim metodama, istragama, veštačenjima nisu utvrdili da je prevara u pitanju.

Karan: Uspela bitka

Ljuban Karan, bivši potpukovnik KOS, tvrdi da je propaganda deo svakog rata.

- NATO je u vazduhu bio nadmoćan. Teško je bilo organizovati odbranu. Mladić je znao da NATO vodi ratove s nultim gubicima i da će u strahu od S-300 i obaranja svojih aviona da obustave operaciju "Zabranjen let". Iako smo bili inferiorni u medijskom ratu, ta bitka je uspela, naravno, na neko vreme - kaže Karan.

Lazarević: Legitimna operacija

Vladimir Lazarević, penzionisani general Vojske Jugoslavije
Sećam se te priče iz 1994. u BiH, gde se vodio građanski rat. Legitimno je u ratu dezinformisati neprijatelja, a u ovom slučaju to se pokazalo i kao uspešna akcija jer je NATO prekinuo operacije, što su srpske snage iskoristile

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading