POTPUNO SAM POSVEĆEN 2027. I ONOME ŠTO MORAMO DA URADIMO: Predstavljena je i maketa brzog voza (FOTO)

Autor:

Vesti

07.06.2024

11:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Vučić je oduševljen celom konstrukcijom voza i njegovom udobnošću.

POTPUNO SAM POSVEĆEN 2027. I ONOME ŠTO MORAMO DA URADIMO: Predstavljena je i maketa brzog voza (FOTO)

Foto: Printscreen/Pink TV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje predstavljanju novog kineskog brzog voza.

Predstavljanje je počelo u 11 časova.

Kineski električni brzi voz kompanije “CRRC Čangčun“ brendiran kao još jedan “Soko“, stigao je u Srbiju.

Ceremniji prisustvuju Goran Vesić - ministar saobraćaja, građevinarstva i infrasrukture, Aleksandar Šapić - kandidat za gradonačelnika Beograda, kao i Jelena Tanasković V.D. infrastruktura železnica Srbije.

Voz ima kapacitet od 250 mesta i dugačak je 103 metra, a može razviti brzinu do 200 kilometara na sat. Takođe napravljeni su tako da odgovaraju lokalnim kulturološkim karakteristikama.

Predsednik Vučić komentariše brzi voz:

- Naručili smo pet elektromotornih vozila iz Kine. Poslednji treba da stigne decembra 2025. Za razliku od prethodnog voza ovaj ima prvu i drugu klasu. Za sat i 10 minuta ćete biti iz centra Beograda do centra Subotice - kazao je predsednik.

- Nikada nismo imali u poslednjih 30, 40 godina neku liniju koja je imala putnika toliko kao Beograd-Novi Sad danas. Železnice postaju sve važnije i biće najvažnije prevozno sredstvo, oživeli smo železnicu, uvozimo najkvalitetnije vozove. Najkvalitetnije i najlepše vozove uvozimo, nadam se da ćemo uskoro i da ih pravimo. Zahvaljujem se kineskoj kompaniji CRRC koja je najverovatnije najkvalitetnija koja je radila u Srbiji, neverovatno je kako rade.

- U poslednje vreme, nemam snage ni energije da se svađam sa onima koji gluposti izgovaraju. Srbija i Srpski narod nisu vazali i nikada neće dovesti onog ko je vazal, mi smo slobodna zemlja i Kina je naš prijatelj.

- Kaže da će obučavati brigadu na teritoriji Francuske. Voz iz stanice je krenuo i teško ga je zaustaviti. Razmislite može li da preživi pad u provaliju, plašim se da to niko ne može da zaustavi. Za nas je važno da čuvamo mir, narod, da naše majke ne moraju da brinu. Daćemo sve od sebe da Srbija izbegne svaki sukob, svaki rat.

- Naš javni dug je ispod 50 odsto. Nadam se da pre kraja godine možemo da dobijemo investicioni rejting, to pokazuje da su nam stabilne javne finansije. Tražio sam da imamo veći jastuk. Bavim se činjenicama i ozbiljnom argumentacijom. Sada otkupljujemo prve količine merkantilne pšenice, povećavaćemo rezerve svih namirnica, uzimamo generičke sirovine za naše lekove, vidimo već nestašicu određenih lekova. Bavićemo se svim da osiguramo mir i napredak. Da ja nekome kažem uradi ovo ili ono, ako neko ne vidi gde to vodi, da pomognem ne mogu.

O svesrpskom saboru:

- Biće velika manifestacija, želimo da pokažemo jedinstvo u opredeljenju da ne krijemo pripadnost istom narodu, poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma što se tiče Srpske... Ljudi misle da je to samo sastanak Dodika i Vučića i neka deklaracija koju ćemo da usaglasimo. Svaki ministar će da primi svog kolegu iz RS, svako je pronašao svog partnera da vide kako će da rade u budućnosti, klubovi, muzeji, na svakom nivou bukvalno.

Ne bavim se time. Znate li koliko je komplikovano napravit ovaj Sabor, znate li koliko nas problema čeka? Znam da imamo 11 miliona kilograma šećera, 14 miliona kilograma soli u robnim rezervama, pa se time bavim. Za mene su izbori završeni, posao je na državnim organima, institucijama. Ja sam rekao i jednima i drugima šta mislim i da vode računa o narodu - rekao je Vučić na Tehničko-putničkoj stanici Zemun.

- Kaže da će obučavati brigadu na teritoriji Francuske. Sve što se dešava, ne bih da komentarišem ni Putinove ni Makronove izjave. Voz iz stanice je krenuo i teško ga je zaustaviti. Razmislite može li da preživi pad u provaliju, plašim se da to niko ne može da zaustavi. Za nas je važno da čuvamo mir, narod, da naše majke ne moraju da brinu. Daćemo sve od sebe da Srbija izbegne svaki sukob, svaki rat. Naš javni dug je ispod 50 odsto. Nadam se da pre kraja godine možemo da dobijemo investicioni rejting, to pokazuje da su nam stabilne javne finansije. Tražio sam da imamo veći jastuk. Bavim se činjenicama i ozbiljnom argumentacijom. Sada otkupljujemo prve količine merkantilne pšenice, povećavaćemo rezerve svih namirnica, uzimamo generičke sirovine za naše lekove, vidimo već nestašicu određenih lekova. Bavićemo se svim da osiguramo mir i napredak. Da ja nekome kažem uradi ovo ili ono, ako neko ne vidi gde to vodi, da pomognem ne mogu.

Foto: ST/Nemanja Pančić

 

Predstavljena je i maketa brzog voza.

 

Foto: Republika, ST/Nemanja Pančić

Maketa brzog voza

 

Predsednik Vučić je i ušao u voz, seo i proverio udobnost druge klase, za koju je mislio da je prva.

- Sve je ovo lepo, sve smo izgradili ovo u poslednje vreme. Ostaje da podignemo železnicu Vojvodine do kraja. Banat nam je manje razvijen, moramo i tu da radimo. Verujem da ćemo sve to da uradimo. Skupo je Vesiću, nije kao putevi ali je skupo.

Predsednik Vučić je obišao i deo prve klase.

- Šire su stolice i stolovi su malo širi, ima više prostora za noge i tu su lampe. To je ono što se primeti na prvi pogled. Svako mesto ima USB priključak za punjenje računara, telefona...

- Imaćemo prugu Beograd-Atina-Pirej, videćemo mogu li naši prijatelji iz Severne Makedonije da urade to, nama ostaje teži deo pruge, da ubrzamo kroz Grdeličku klisuru, obilaznica oko Niša...Niko ne može da kaže da neće biti sukoba u Evropi, mora da se gleda kako da se sačuva zemlja. Umesto da ulažete u rast zemlje morate da ulažete u rezerve.

 

Voz se sastoji od četvoro kola, dvoje motornih kola i dve prikolice i u potpunosti je usklađen sa TSI sistemom.

Sva kola za sedenje provog i drugog razreda poseduju prostor za invalidska kolica, toalete za osobe sa smanjenom pokretljivošću, prostor za odlaganje bicikala, kabasti prtljag i drugo. Snaga vuče je 2.700 kilovata (kw).

Voz poseduje sistem tzv. Inteligentnog održavanja, to jest može da dijagnostikuje kvarove i smetnje na vozu, poboljšava efikasnost održavanja i optimizuje troškove. Sistem obuhvata i praćenje temperature na osovinama.

Da podsetimo, nedavno je kineski predsednik Si Đinping posetio Srbiju.

Srbija je prvi sveobuhvatni strateški partner Kine u centralnoj i istočnoj Evropi, a dve zemlje imaju čelično prijateljstvo, izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Lin Đijan povodom predstojeće posete predsednika Kine Si Đinpinga Srbiji.

On je rekao je da su poslednjih godina, pod strateškim vođstvom predsednika Sija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kinesko-srpski odnosi održavani na visokom nivou, prenosi agencija Sinhua.

Istakao je da dve strane čvrsto podržavaju međusobne suštinske interese i zabrinutosti, dele čvrsto političko međusobno poverenje i da su postigle plodne rezultate u visokokvalitetnoj saradnji Pojasa i puta i održavale blisku koordinaciju u multilateralnim oblastima.

Lin je naveo da će tokom posete kineski predsednik i predsednik Srbije Aleksandar Vučić detaljno razmeniti mišljenja o odnosima Kine i Srbije i međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa, razmotriti načine za unapređivanje pozicioniranja odnosa dve zemlje i zacrtati kurs budućeg razvoja bilateralnih odnosa.

Ovo je Sijeva druga poseta Srbiji za osam godina, što je prekretnica za unapređenje bilateralnih odnosa, rekao je Lin i dodao da se Kina raduje saradnji sa Srbijom na učvršćivanju čeličnog prijateljstva između dve zemlje, produbljivanju političkog međusobnog poverenja, proširenju praktične saradnje, otvaranju novog poglavlja u istoriji odnosa između Kine i Srbije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (30)

Loading
Veki

07.06.2024 11:10

Bravi čestitam, konačno na more vozom

Keti

07.06.2024 11:15

Ovo je divna vest za sve ljubitelje zeleznickog saobracaja...

Ana

07.06.2024 11:20

Odlicna investicija kako za Zemun tako i za celu nasu zemlju

marija

07.06.2024 11:26

Vučić stalno radi na poboljšanju infrastrukture