NA ŠTA ĆEŠ SADA DA SE VADIŠ, OPOZICIJO?! ODIHR: Sve teklo glatko

Autor:

Vesti

04.06.2024

09:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve lažne tvrdnje opozicije i pokušaji da se sabotira volja srpskog naroda upravo su i zvanično pali u vodu.

NA ŠTA ĆEŠ SADA DA SE VADIŠ, OPOZICIJO?! ODIHR: Sve teklo glatko

Foto: Tanjug/Marko Okovi

Lokalni izbori, koji su bili održani širom Srbije 2. juna, bili su dobro organizovani i ponudili su biračima širok spektar političkih alternativa, a izborni dan je tekao glatko, navodi se u izveštaju Međunarodne misije za posmatranje izbora (ODIHR).

U dokumentu piše da su kandidati mogli slobodno da vode kampanju, te da je vladajuća partija dominantna, a opozicija razjedinjena. Takođe, da pravni okvir za izbore pruža odgovarajuću osnovu za sprovođenje demokratskih izbora. Istaknuto je i da su brojanje glasova i sabiranje rezultata generalno ocenjeni pozitivno. Ukazuje se i da su, uprkos kratkom vremenu, opštinske izborne komisije efikasno upravljale izborima i da su uglavnom ispunjavale zakonske rokove.

ODIHR podseća da je nakon zahteva opozicionih partija Zakon o jedinstvenom biračkom spisku izmenjen 10. maja. Takođe, da je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pristalo da parlamentarna radna grupa prati sprovođenje izmene.

Podsećamo, na izborima održanim 2. juna koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke (SNS) izašla je u svim mestima. Tu širu koaliciju u većini mesta sada čini i Socijalistička partija Srbije (SPS). 

Kada je reč o opoziciji, situacija je tu bila više nego komplikovanija. Oko određenih pitanja, kako se zaključuje na osnovu izjava, došlo je razmimoilaženja, i to pre svega oko odluke o tome da li na predstojeće izbore treba izaći ili ih treba bojkotovati. 

Nekoliko stranaka nekadašnje koalicije "Srbija protiv nasilja" izašlo je na izbore 2. juna, međutim, najveća stranka nekadašnjeg bloka Stranka slobode i pravde (SSP) Dragana Đilasa nije izašla na gradske izbore u Beogradu i Nišu. Ipak, u nekim od 88 mesta jeste.

Beogradske izbore bojkotovala je i koalicija NADA, koju čine Nova Demokratska stranka Srbije (Novi DSS) i Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS). 

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Cacak

04.06.2024 10:10

Sad se vidi da su optuzbe za izbore u decembru bile lazne.